Przedszkole nr 2 im. Janint Porazińskiej w Darłowie
BIP Przedszkole nr 2 w Darłowie

Od 1 grudnia 2021 r. stawka żywieniowa wynosi 9,00 zl.

I Misie
II Gwiazdeczki
III Biedroneczki
IV Słoneczka
V Sówki
VI Stokrotki
VII Jagódki
 
Opłaty
Jadłospis
Pracownicy Przedszkola
Dokumenty Przedszkola
 
Przekaż 1% swojego podatku na fundusz wieczysty "Przedszkole Dwójeczka
Stowarzyszenie Rodziców na Rzecz Pomocy Szkołom "Przyjazna Szkoła
JADŁOSPIS

 

JADŁOSPIS OD 24.01.2022 DO 28.01.2022

DZIEŃ  

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY 

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

 

       Poniedziałek 

24.01.2022 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

[ 1034,10 kcal ]  

 

 

Białko: 

41 g 

 

Tłuszcze: 

 37 g 

 

Węglowodany: 

145 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g) wędlina ze schabu (20 g), papryka czerwona (20g), dżem (15g)

 [237 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

[246 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, wędlina ze schabu, papryka czerwona, dżem owocowy

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

½ banan [45 kcal]

 

banan

Zupa 

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[183,1]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II danie 

Kotlet pożarski (80 g)

Ziemniaki z koperkiem (200 g)

Surówka z białej kapusty i marchewki (60g)

[303 kcal]

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

mięso z piersi kurczaka mielone,  jajka3, cebula,  bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, koper, kapusta biała, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

Wtorek

 25.01.2022

 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

[ 980,60 kcal ]

 

 

Białko: 

34 g

 

 

Tłuszcze: 

 36 g

 

 

Węglowodany: 

    128 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g), polędwica sopocka (20 g), pasta z ciecierzycy (20g), ogórek świeży (20g),

marchewka słupki (20g)

[302 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kawa zbożowa (200ml)

[140,60 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ciecierzyca , cebula, majonez, ogórek świeży, marchew

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka

Deser

Mandarynka  [34 kcal] 

 

mandarynka

Zupa 

Zupa koperkowa (250ml)

[104,4 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł.

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 

Spaghetti z mięsem i sosem bolognese (300g)

[348,6 kcal]

Kompot porzeczkowy (200ml)

[51 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%, mąka pszenna1

przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

             Środa 

             26.01.2022 

 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

[ 1034 kcal ]

 

 

 

Białko: 

45 g 

 

Tłuszcze: 

43 g 

 

Węglowodany:

  127 g 

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g), parówka drobiowa na gorąco (20g), ser żółty (20g), ketchup (10g), pomidor (20g)

[334 kcal]

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kakao na mleku (200ml)

[140,6 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki drobiowe (mięso drobiowe 93%, sól, białko drobiowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu),

ketchup łagodny (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę.

Ser żółty, pomidor

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao

Deser

Jabłko [34 kcal] 

 

jabłko

Zupa 

Żurek z białą kiełbasą (250ml)

[163 kcal]

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki ( mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

II Danie 

Pieczone udko z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Fasolka szparagowa żółta (60g)

[342,4 kcal]

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

udo kurczaka, ziemniaki, koper,

fasolka szparagowa

 

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję

woda, cytryna, cukier

 

   Czwartek

27.01.2022

 

 

 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

 [ 987,40 kcal ] 

 

 

Białko: 

38  g 

 

Tłuszcze: 

41 g 

 

Węglowodany: 

112 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g) sałatka jarzynowa (50 g), kiełbasa żywiecka (15g)

[321 kcal]

 

Herbata owocowa (200ml)

 [20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ziemniaki, jaja3, marchew, pietruszka, groszek, kukurydza, majonez, kiełbasa żywiecka

 

woda, herbata owocowa, miód

Deser

Winogrono [70,4 kcal]

 

winogrono

Zupa 

Zupa ryżowa (250ml)

[120 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II danie 

Pierogi z mięsem i pieczarkami z  cebulką (240g)

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60g)

[405 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200 ml)

[51 kcal]

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, mąka orkiszowa1, woda, kiszona kapusta, marchew

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier

 

 Piątek

    28.01.2022

 

 

 

 

Wartość

Kaloryczna: 

[ 991,40 kcal] 

 

 

Białko: 

39 g 

 

Tłuszcze: 

30 g 

 

Węglowodany: 

132 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g) szynka drobiowa (20 g), pasta z pstrąga (20g), rzodkiewka (20g)

[288,8 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kawa zbożowa (200ml)

[140,6 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka drobiowa,  pstrąg wędzony, majonez, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka, cukier

Deser 

Gruszka [34 kcal]

 

gruszka

Zupa 

Krem z białych warzyw z grzankami (250ml)

[161 kcal]

 

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń,, por, śmietana7 18%, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

przyprawy: sól, pieprz, imbir

II danie 

Bigosik ze świeżej kapusty z kiełbasą (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

[316 kcal]

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[51 kcal] 

 

kapusta świeża, koncentrat pomidorowy 30%, kiełbasa śląska, cebula; ziemniaki, koper

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

             Sporządził                                               Szef kuchni                                                         Zatwierdził  

      Samodzielny Referent                                                                                                               

         Wiesława Podchul                                                                                                       

 

 

JADŁOSPIS OD 17.01.2022 DO 21.01.2022

 

DZIEŃ  

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY 

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

 

6    Poniedziałek

       17.01.2022 

 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

[ 992,60 kcal ]  

 

 

Białko: 

43 g 

 

Tłuszcze: 

38 g 

 

Węglowodany: 

121 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g) schab pieczony (20g), serek KIRI (16g), rzodkiewka (20g)

[271 kcal] 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kakao na mleku (200ml)

[140,60 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , schab pieczony, serek KIRI, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Deser 

Mandarynka  (34 kcal)

 

mandarynka

Zupa 

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami (250ml)

[136 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki

II danie

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym (240g)

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka (60g)

 [391 kcal]

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

makaron jajeczny penne (mąka pszenna1, jaja3), mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy,czosnek, cebula, śmietana7 18%, kapusta czerwona, jabłko

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki

woda, cytryna, cukier

 

7    Wtorek

  18.01.2022

 

 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

[ 1010,40 kcal ]

 

 

Białko: 

 32 g

 

 

Tłuszcze: 

 32 g

 

 

Węglowodany: 

                                145 g

 

 

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g) ser żółty (20g), pasta kiełbasiana (20g), papryka czerwona (20g)

[307  kcal] 

 

 

 

 

 

Herbata owocowa (200ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu;

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, papryka czerwona

woda, herbata owocowa, miód

Deser

Budyń waniliowy z musem [132 kcal]

 

mleko7 2%, wanilia, cukier, banany, truskawki mrożone

Zupa 

 Zupa pomidorowa z ryżem (250ml)

 [161,4 kcal]

 

 

 

woda, mięso z kurczaka, ryż,koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II Danie 

Klopsiki w sosie koperkowym (80 g)

Ziemniaki z wody (200 g)

Mini marchewki gotowane (60g)

[339 kcal]

Kompot wieloowocowy (200ml)

[51 kcal]

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej,  jajka3, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ziemniaki, koper, mini marchewka

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, majeranek

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier,

 

8      Środa

        19.01.2022 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

[ 1017,40 kcal ] 

 

Białko: 

38 g 

 

Tłuszcze: 

45 g 

 

Węglowodany:

  122 g 

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (10g) kiełbasa żywiecka (20g), jajko w sosie majonezowo-jogurtowym (70g), ogórek

[378 kcal]

Herbata z cytryną (200ml)

[21 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3,  majonez, musztarda, jogurt naturalny, ogórek świeży

 

woda, herbata, cytryna, miód

 

Deser 

Kiwi  [34 kcal]

 

Kiwi

Zupa 

Zupa krem z marchwi z grzankami  (250ml)

[152 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II Danie 

Kotlet schabowy (80 g)

Puree ziemniaczane (200 g)

Kapusta zasmażana (60g)

[412,4 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mięso wieprzowe- schab, olej rzepakowy,  bułka tarta, ziemniaki, koper, masło7, mleko7 świeża kapusta biała

 

przyprawy: sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

9       Czwartek

         20.01.2022 

 

 

Wartość 

Kaloryczna: 

 [ 999,60 kcal ] 

 

 

Białko: 

 41 g 

 

Tłuszcze: 

38 g 

 

Węglowodany: 

137 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g), szynka gotowana (20g), dżem (20g), pomidor (20g)

[237 kcal]

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

[246 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, schab gotowany, dżem owocowy, pomidor

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Jabłko [34 kcal]

 

jabłko

Zupa 

Zupa wiejska z zacierką i kiełbaską (250ml)

[112,6 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)

II Danie 

Naleśniki z twarogiem i słodką śmietanką (250g)

[350 kcal ]

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mleko7, mąka pszenna1,  mąka orkiszowa1, jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy

 

woda, cytryna, cukier,

 

10     Piątek

    21.01.2022 

 

 

 

 

 Wartość

Kaloryczna: 

[ 1047,40 kcal] 

 

 

Białko: 

41 g 

 

Tłuszcze: 

39 g 

 

Węglowodany: 

148 g

Śniadanie małych kucharzy  

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g) szynka z piersi kurczaka (20 g), pasta z makreli wędzonej (20 g), ogórek kiszony (15g),

[287 kcal]

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kawa zbożowa (200ml)

[128,4 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, makrela wędzona4, ogórek kiszony

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka, cukier

Deser 

Rogaliki z dżemem [125 kcal]

 

mąka pszenna1, mlekocukier, jajka3 , drożdże, dżem owocowy, cukier puder

Zupa 

Krupnik z warzywami (250ml)

[112 kcal] 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II Danie 

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

[344 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[51 kcal]

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł.,

mąka pszenna1, ziemniaki, koper

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

             Sporządził                                               Szef kuchni                                                         Zatwierdził  

      Samodzielny Referent                                                                                                                Dyrektor

         Wiesława Podchul                                                                                                        Elżbieta Mielczarek-Waluch

Copyright © 2015 Sebastian Igiel & Paweł Karski