Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 08.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.092,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 137 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), kiełbasa krakowska sucha (25g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (20g) [263 kcal]
Zacierka na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa krakowska sucha, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kapuśniaczek z młodej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Arbuz (150g) [58 kcal] |
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała młoda
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
arbuz |
|
II danie Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g) [389 kcal]
Kompot porzeczkowy (150ml) [86 kcal] |
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej i udka kurczaka, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
Wtorek 09.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 151 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica (30g), polędwica z indyka (25g), pomidor (25g) [309 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jajka3 , olej rzepakowy, polędwica z indyka, pomidor
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany śmietaną (250ml) [126 kcal]
Banan 3/4 [68 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan |
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (250g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [391 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Środa 10.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.117,00 kcal ]
Białko: 45 g
Tłuszcze: 38 g
Węglowodany: 149 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka gotowana (25g), miód (15g), papryka czerwona (20g) [258 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku z (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [177 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, miód, papryka czerwona
mleko7 2%, płatki jęczmienne1, woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Rosół z „literkami” (250ml) [118 kcal]
Serek waniliowy (150g) z borówkami (155 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka i indyka, kurczak świeży, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych, borówka |
|
II Danie Pieczone udko z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Fasolka szparagowa / mini marchewka z wody (60g) [389 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7, fasolka szparagowa, mini marchewka
przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowan, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Czwartek 11.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.084,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 131 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z kurczaka gotowango i jajka ze szczypiorkiem (35g), ser żółty (25g), rzodkiewka (20g) [363 kcal]
Herbata malinowa (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ser żółty, mięso z kurczaka gotowanego, jaja3, majonez, szczypiorek, rzodkiewka
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
woda, herbata owocowa, miód |
Zupa + deser Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml) [145 kcal]
Arbuz [150g] + chrupki kukurydziane/wafel ryżowy [82 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
arbuz, chrupki kukurydziane, wafel ryżowy |
|
II danie Kolorowe leczo z indykiem (140g) Ryż długoziarnisty (200g) Kalarepka – słupki (30g) [383 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, ryż długoziarnisty biały basmati, kalarepka
przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Piątek 12.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.079,00 kcal ]
Białko: 48 g
Tłuszcze: 40 g
Węglowodany: 130 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (25g), polędwica sopocka (20g), papryka żółta (20g) [313 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ciecierzyca, cebula, majonez, papryka żółta
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier
|
Zupa + deser Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml) [118 kcal]
Koktajl truskawkowy [150ml] (wyrób własny) [104 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól
truskawki, maślanka7, cukier |
|
II danie Kotlecik z ryby (80g) Ziemniaki młode z koperkiem (200g) Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60) [399 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy
przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 01.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.087,00 kcal ]
Białko: 41 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 150 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica z indyka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka czerwona (25g) [263 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka świeża
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [123 kcal]
Jabłko [46 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól
jabłko |
|
II danie Kotlecik mielony (80 g) Ziemniaki młode z koperkiem (200 g) Mizeria ze śmietaną / jogurtem naturalnym (60g) [394 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z łopatki wieprzowej, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), cebula, olej rzepakowy. ziemniaki, ogórki świeże, śmietana7 18%, jogurt naturalny7
przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, majeranek, papryka słodka, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 02.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.103,00 kcal ] Białko: 43 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 129 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, szynka z piersi kurczaka, ogórek
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa wiejska z zacierką i kiełbaską (250ml) [126 kcal]
Banan ¾ [68 kcal] |
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan |
|
II Danie Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g) Kasza pęczak (200g) Buraczki (60g) [384 kcal]
Kompot owocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, kasza jęczmienna pęczak1, buraki
przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Środa 03.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.104,00 kcal ]
Białko: 39 g
Tłuszcze: 33 g
Węglowodany: 136 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (25g), rzodkiewka (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka
przyprawy: pieprz
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa pomidorowa z „muszelkami” zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [135 kcal]
Arbuz (150g) [58 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
arbuz |
|
II danie Pieczona pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kapusty białej i marchewki (60g) [386 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta biała świeża, marchew
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 04.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.095,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 148 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka gotowana (25g), miód (15g), pomidor (25g) [268 kcal]
Płatki owsiane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, miód wielokwiatowy, pomidor
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana śmietaną (250ml) [128 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml) [124 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól
marchew, jabłko, banan
|
|
II danie Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie śmietanowym (80g) Ryż basmati (200g) Papryka kolorowa – słupki (60g) [383 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koper, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż długoziarnisty, papryka czerwona i żółta
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Piątek 05.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 144 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), polędwica z indyka (25g), ogórek kiszony (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, polędwica z indyka, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
Zupa + deser Żurek z białą kiełbaską (250ml) [133 kcal]
Śliwka [45 kcal] |
woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz śliwka |
|
II Danie Naleśniki z twarogiem i śmietaną / jogurtem naturalnym (300g) [402 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
mleko7, mąka pszenna1, jajka3, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier, cukier z wanilią, olej rzepakowy
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch