Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 14.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.112,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 35 g
Węglowodany: 152 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), papryka czerwona (20g) [237 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku z (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [182 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, papryka czerwona
mleko7 2%, płatki jęczmienne1, woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [122 kcal]
Banan ½ , kiwi ½ [82 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól
banan, kiwi |
|
II Danie Naleśniki z twarożkiem waniliowym i polewą czekoladową (250g) [403 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
mleko7, mąka pszenna1, jajka3, twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cukier z wanilią, polewa czekoladowa (czekolada gorzka Wedel, śmietanka 30%)
woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 15.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.084,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 149 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (20g), ogórek (20g) [278 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kielbasa żywiecka, ogórek świeży
przyprawy: pieprz
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier |
Zupa + deser Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml) [118 kcal]
Galaretka truskawkowa (250ml) [104 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól
galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny) |
|
II danie Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g) Ryż długoziarnisty (150g) Kalarepka – słupki (60g) [373 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty basmati, kalarepa
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Środa 16.04.2025
Wartość Kaloryczna: [1.084,00 kcal ]
Białko: 47 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 145 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), twarożek ze szczypiorkiem (35g), rzodkiewka (15g) [311 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, polędwica sopocka, rzodkiewka, szczypior
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml) [145 kcal]
Jabłko ½ , gruszka ½ [78 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
jabłko, gruszka |
|
II danie Panierowana pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki (60g) [405 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka świeża, jogurt naturalny7
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Czwartek 17.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.114,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 35 g
Węglowodany: 141 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka gotowana (25g), pomidor (25g) [233 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, pomidor
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kartoflanka z soczewicą (250ml) [122 kcal]
Koktajl czekoladowy (180ml) [123 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
kefir7, banany, kakao, cukier |
|
II Danie Gulasz z indyka (80g) Kasza jęczmienna pęczak (200g) Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g) [375 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
mięso gulaszowe z indyka, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna pęczak1, kapusta czerwona, jabłko
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Piątek 18.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.068,00 kcal]
Białko: 35 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 147 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), ser żółty (25g), ogórek kiszony (20g) [316 kcal]
Herbata owocowa (200ml) [25 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, ser żółty, ogórek kiszony
woda, herbata malinowa, miód
|
Zupa + deser Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [123 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml) [123 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól
jabłko, marchew, banan |
|
II Danie Makaron z musem truskawkowym (250g) [395 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, cukier, śmietana7 18%, jogurt naturalny7
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 07.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 41 g Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 146 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica z indyka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka żółta (20g) [253 kcal]
Zacierka na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, dżem truskakowy niskosłodzony, papryka żółta
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kapuśniaczek ze świeżej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Jabłko + wafel ryżowy [77 kcal] |
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
jabłko, wafel ryżowy naturalny |
|
II danie Kotlecik pożarski (80g) Ziemniaki puree z koperkiem (200g) Warzywa gotowane: mini marchewka i fasolka szparagowa (60g) [393 kcal]
Kompot porzeczkowy (150ml) [86 kcal] |
mięso z udźca kurczaka mielone, jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, mini marchew, fasolka szparagowa zielona
przyprawy: majeranek, papryka słodka, paryka ostra, sól, pieprz
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 08.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.063,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 43 g
Węglowodany: 143 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (10g), parówka z szynki na gorąco (60g), ser żółty (20g), ketchup (10g), ogórek (20g) [383 kcal]
Herbata malinowa (150ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki:(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; ketchup łagodny: (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę). Ser żółty, ogórek
woda, herbata malinowa, miód |
Zupa + deser Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) + nasiona słonecznika (10g) [136 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml) [98 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól
jabłko, marchew, malina |
|
II danie Makaron z kiełbaską i cebulką (300g) [401 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 09.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.109,00 kcal ]
Białko: 41 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 141 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica ze szczypiorkiem (30g), polędwica sopocka (20g), pomidor (25g) [309 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, polędwica sopocka, pomidor
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Rosół z makaronem (250ml) [118 kcal]
Kisiel truskawkowy (wyrób własny) [84 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
truskawki mrożone, cukier, mąka ziemniaczana |
|
II danie Potrawka z kurczaka (80g) Ziemniaki z koperkiem (200g) Surówka z selera i jabłka (60g) [387 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ziemniaki, koper, seler, jabłko, jogurt naturalny7
przyprawy: papryka słodka pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 10.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.111,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 33 g
Węglowodany: 159 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), kiełbasa żywiecka (25g), rzodkiewka (20g) [243 kcal]
Kasza manna na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [192 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka
mleko7 2%, kasza manna woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa krem z marchewki z grzankami chlebowymi (250ml) [132 kcal]
Pomarańcza 1/2 + herbatnik petit beurre (20g) [123 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, sól, pieprz
pomarańcza, herbatnik |
|
II danie Kluski śląskie z sosem gulaszowym z szynki (260g) Buraczki (60g) [401 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ziemniaki, mąka ziemiaczana, mąka pszenna1, mięso z szynki wieprzowej, olej rzepakowy, cebula, buraczki gotowane
przyprawy: majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Piątek 11.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.119,00 kcal]
Białko: 45 g
Tłuszcze: 43 g
Węglowodany: 132 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (20g), szynka z piersi kurczaka (25g), papryka czerwona (20g) [313 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, ciecierzyca, cebula, majonez, jogurt naturalny7, papryka czerwona
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [116 kcal]
Banan + mandarynka [75 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól
banan, mandarynka |
|
II danie Kotlet z ryby (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60) [404 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy
przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch