Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
AnanaskiMisieGwiazdeczkiBiedroneczkiSówkiStokrotkiJagódki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA


Poniedziałek

27.03.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 983,00 kcal ]

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

133 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka z piersi kurczaka (20g), ogórek (20g), miód (15g)

[203 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

[246 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, ogórek, miód

 

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Jabłko  [34 kcal]

 

jabłko

Zupa

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty (250ml)

[118 kcal]

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała świeża

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki

II Danie

Naleśniki z twarogiem i słodką śmietanką (250g)

[362 kcal ]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cukier z wanilią

 

woda, cytryna, cukier

 

Wtorek

 28.03.2023

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 993,60 kcal ]

 

Białko:

 37 g

 

Tłuszcze:

39 g

 

Węglowodany:

                                                       141 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), parówka z szynki na gorąco (20g), ser żółty (20g), ketchup (10g), papryka czerwona (20g)

[309 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[140,60 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki

(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu;

ketchup łagodny (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę.

Ser żółty, papryka czerwona

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka, cukier

Deser

Kiwi  [34 kcal]

 

kiwi

Zupa

 Zupa koperkowa (250ml)

 [114 kcal]

 

 

 

mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł.

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki

II danie

Kluski śląskie z sosem mięsno-warzywnym (300g)

 [376 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, mąka pszenna1,  mąka orkiszowa1, jaja3, mięso z szynki wieprzowej, olej rzepakowy, cukinia, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

  Środa

   29.03.2023

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 991,40 kcal ]

 

Białko:

42 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

 124 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g), polędwica sopocka (20g), dżem (20g), rzodkiewka (20g)

 [203 kcal]

 

Zupa mleczna z makaronem „literki” (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

[216 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7 , polędwica sopocka, dżem, rzodkiewka

 

 

 

mleko7 2%, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan ½   [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa ryżowa (250ml)

[108 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II Danie

Pieczone udko z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Surówka z selera i jabłka (60g)

[369,4 kcal]

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

udo kurczaka, ziemniaki, koper,

seler, jabłko, śmietana7 18% tł.

 

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję

 

 

woda, porzeczka czarna i czerwona cukier

 

Czwartek

30.03.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 989,60 kcal ]

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

 129 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) polędwica z indyka (20g), twarożek na słodko (20g), ogórek (20g)

[286 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kakao na mleku (200ml)

[140,60 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, cukier, polędwica z indyka, ogórek

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Deser

Gruszka ½  [34 kcal]

 

gruszka

Zupa

Żurek z białą kiełbasą (250ml)

[123 kcal]

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

II Danie

Gulasz wołowy (80 g)

Kasza jęczmienna pęczak/Kasza gryczana (200 g)

Surówka z czerwonej kapusty (60g)

[355 kcal]

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

mięso gulaszowe z wołowiny, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna pęczak1, kasza gryczana, kapusta czerwona, jabłko

 

przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, natka pietruszki

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier

 

Piątek

31.03.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 981,00 kcal ]

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

27 g

 

Węglowodany:

                                                     128 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) jajecznica ze szczypiorkiem (35 g), kiełbasa żywiecka (20g), pomidor (20g)

[274 kcal] 

 

Herbata owocowa (200ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka, pomidor

 

 

 

woda, herbata owocowa, miód

Deser

Budyń waniliowy z musem malinowym [152 kcal]

 

mleko7 2%, wanilia, cukier, maliny mrożone

Zupa

Zupa brokułowa z ziemniaczkami (250ml)

[124 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mleko7, masło7 ,  (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól),

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II danie

Kotlet z ryby pieczony (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kiszonej kapusty (60)

[361 kcal]

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, śmietana7 18%, kapusta kiszona, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA


       Poniedziałek

20.03.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 990,00 kcal ]

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

27 g

 

Węglowodany:

127 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (20g), dżem (20g), papryka żółta (20g)

[203 kcal]

 

Zacierka na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

[226 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  polędwica sopocka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka żółta

 

mleko7 2%, zacierka, cukier

woda, herbata, cytryna

Deser

Pomarańcza ¼   [34 kcal]

 

pomarańcza

Zupa

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami (250ml)

[128 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki

II danie

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż (150g)

Warzywa gotowane (mini marchew + fasolka szparagowa) (60g)

[348 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200 ml)

[51 kcal]

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały, mini marchew, fasolka szparagowa zielona

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 21.03.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 962,60 kcal ]

 

Białko:

33 g

 

Tłuszcze:

29 g

 

Węglowodany:

142 g

Śniadanie małych kucharzy

„Wiosenne kanapki-szwedzki stół”

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), jajko na twardo ½  (30g), polędwica z indyka/ kiełbasa żywiecka (30g), sałata (15g), ogórek (15g), rzodkiewka (15g), szczypiorek ( kiełki słonecznika (10g)   

 [281 kcal]

 

Herbata owocowa z miodem (200ml)

 [20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, jajka3, polędwica z indyka, kiełbasa żywiecka, sałata, ogórek, rzodkiewka, kiełki słonecznika

 

 

 

 

 

woda, herbata malinowa, miód

Deser

Jabłko + chrupki kukurydziane

[67 kcal]

 

 

jabłko, chrupki kukurydziane

Zupa

Barszcz czerwony z ziemniaczkami (250ml)

[114 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki

 

II Danie

Pierogi ruskie z cebulką (200g)

Surówka z kapusty kiszonej (60g)

[429,6 kcal]

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200 ml)

[51 kcal]

 

ziemniaki, twaróg półtłusty7, mąka pszenna1, mąka orkiszowa,cebula, olej rzepakowy, kapusta kiszona, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz

 

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier

 

 

Środa

  22.03.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 981,60 kcal ]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

22 g

 

Węglowodany:

 129  g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) ser żółty (20g), pasta kiełbasiana (20g), papryka czerwona (20g)

[292  kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem(200ml)

Kawa zbożowa (200ml)

[140,6 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu;

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, paparyka czerwona

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka, cukier

Deser

Kiwi [34 kcal]

 

kiwi

Zupa

Zupa jarzynowa  (250ml)

[126 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka) śmietana7 18% tł.

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek

 

II danie

Kotlet z piersi z kurczaka (80 g)

Ziemniaki puree (150 g)

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką (60g)

[369 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, masło7, mleko7,, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

 

woda, cytryna, cukier

 

Czwartek

23.03.2023

 

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 1.004,40 kcal ]

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

 37 g

 

Węglowodany:

141 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) szynka z piersi kurczaka (20g),  pomidor (20g)

[203 kcal]

 

Kasza manna na mleku z musem malinowym (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

[236 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, pomidor

 

 

mleko7 2%, kasza manna, maliny

 

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan / Winogrono [46 kcal]

 

Banan, winogrono zielone

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[124 kcal ]

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II danie

Kotlet mielony (80 g)

Ziemniaki z koperkiem (200 g)

Buraczki (60g)

[375,4 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej,  jajka3, cebula, olej rzepakowy. ziemniaki, koper, buraki

 

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, majeranek

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

24.03.2023

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 984,60 kcal ]

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

38 g

 

Węglowodany:

                                                   132 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) polędwica z indyka (20g), pasta z makreli wędzonej (20g), ogórek kiszony (15g)

[272 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (200ml)

Kakao na mleku (200ml)

[140,6 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, makrela wędzona4, majonez, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Deser

Gruszka / banan [42 kcal]

 

Gruszka, banan

Zupa

Zupa chłopska z kiełbaską i zacierką (250ml)

[128 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)

 

II Danie

Łazanki z kapustą i mięsem (250g)

[351 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[51 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso z łopatki wieprzowej, kapusta biała świeża, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukie

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo