Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu

Zapraszamy na spotkanie adaptacyjne dla dzieci 3-letnich - 28.08.2025r. - godzina 10:00

GwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiMisieSówkiKoniczynki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                           Poniedziałek

                                             30.06.2025

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.134,00 kcal ]

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

                                                    41 g

 

Węglowodany:

                                                   142 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), ser żółty (20g), kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (25g)

[314 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7,  ser żółty, kiełbasa żywiecka, ogórek

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko 1/2 + herbatnik petit beurre (12g)

[91 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

jabłko, herbatnik

II danie

Placuszki z ziemniaków ze śmietaną (280g)

[394 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

ziemniaki,  jaja3,mąka pszenna1 , olej rzepakowy, śmietana7 18%

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 01.07.2025

 

 

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ OWOCÓW

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.073,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                    28 g

 

Węglowodany:

                                                   131 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica z indyka (25g), papryka czerwona (20g)

[254 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[128 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

Owocowy mix (arbuz, banan, ananas, truskawki)

[94 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

arbuz, banan, ananas, truskawki

II Danie

Gulasz z szynki wieprzowej (80g)

Kasza jęczmienna (200g)

Buraczki (60g)

[395 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso gulaszowe z indyka, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, buraki

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                Środa

                                            02.07.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.105,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

                                                    31 g

 

Węglowodany:

                                                    140 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (50g), szynka gotowana (25g), papryka żółta (20g)

[344 kcal] 

 

Herbata owocowa (200ml)

[25 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, szynka gotowana, papryka żółta

 

woda, herbata malinowa, miód

Zupa + deser

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[125 kcal]

 

 

 

 

 

 

Koktajl czekoladowy (180ml)

[123 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, jogurt naturalny7 18% , ryż biały

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

maślanka7, banany, kakao

II danie

Kotlecik z piersi z kurczaka (80 g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200 g)

Mizeria (60g)

[402 kcal]

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, koperek, ogórek świeży, śmietana7 18%, jogurt naturalny7

 

przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

03.07.2025

  

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.075,00 kcal ]

 

 

Białko:

 39 g

 

Tłuszcze:

32 g

 

Węglowodany:

                                                    153 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), pomidor (25g)

[253 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, pomidor

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Żurek z białą kiełbaską (250ml)

[136 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbuz + wafel ryżowy

[86 kcal]

 

 

 

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz

 

arbuz

II Danie

Makaron z musem ze świeżych truskawek i jogurtu naturalnego (300g)

[405 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki świeże, cukier,  jogurt naturalny7,

 

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

04.07.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.107,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

 36  g

 

Tłuszcze:

 44 g

 

Węglowodany:

                                                    133 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), polędwica z indyka (25g), rzodkiewka (20g)

[318 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, polędwica z indyka, rzodkiewka

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[128 kcal ]

 

 

 

 

 

Banan

[65 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

banan

II Danie

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaczki młode z koperkiem (200g)

[385 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal] 

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                      Poniedziałek

                                        23.06.2025 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.123,00 kcal ]

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

                                                 34 g

 

Węglowodany:

                                                155 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), kiełbasa żywiecka (25g), papryka czerwona (25g)

[263 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa wiejska z zacierką i kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko 1/2 + herbatnik petit beurre (12g)

[91 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, herbatnik

II danie

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g)

[384 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (150ml)

[86 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%

 

przyprawy: oregano, bazylia,  pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Wtorek

 24.06.2025


 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.091,00 kcal ]

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

                                                 39 g

 

Węglowodany:

                                                 145 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (20g), pasta kiełbasiana (30g), rzodkiewka (20g)

[342 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; )

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z grzankami (250ml)

[137 kcal]

 

 

 

 

 

Arbuz  + chrupki kukurydziane

[78 kcal]

 

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

arbuz, chrupki kukurydziane

II danie

Kolorowe leczo z indykiem (140g)

Ryż długoziarnisty (200g)

Kalarepka – słupki (30g)

[389 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, papryka czerwona, pomidory krojone z puszki, ryż długoziarnisty biały, kalarepa

 

przyprawy: cebula suszona, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

                                              Środa

                                          25.06.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.129,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

42 g

 

Tłuszcze:

                                                 39 g

 

Węglowodany:

                                                  133 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (20g), jajko na twardo ½ (25g), papryka czerwona i żółta (30g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g)

[323 kcal] 

 

Herbata owocowa (200ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, jaja3, papryka czerwona i żółta, sałata, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata malinowa

 

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[118 kcal]

 

 

 

 

 

 

Serek waniliowy (150g)

(195 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól

 

mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych

II danie

Kotlecik mielony (80 g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200 g)

Pomidory z cebulka i śmietaną / jogurtem naturalnym (60g)

[382 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej,  jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), cebula, olej rzepakowy. ziemniaki, pomidory, śmietana7 18%, jogurt naturalny7

 

przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, majeranek, papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

26.06.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.066,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

35 g

 

Węglowodany:

                                                139 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka gotowana (25g), ogórek (20g)

[263 kcal]

 

Zacierka na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, ogórek

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany jogurtem naturalnym (250ml)

[129 kcal]

 

 

 

 

 

Banan / truskawki

[73 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan, truskawki

II danie

PRZYSMAK SHREKA

Makaron świderki z kurczakiem w sosie śmietankowo-szpinakowym (300g)

[409 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso z piersi kurczaka, śmietana7 30% tł., szpinak, czosnek

 

przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

27.06.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.114,00 kcal]

 

 

Białko:

  44 g

 

Tłuszcze:

35 g

 

Węglowodany:

                                                 137 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), dżem owocowy niskosłodzony (20g), szynka z piersi kurczaka (25g), pomidor (25g)

[288 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, dżem truskawkowy niskosłodzony, szynka z piersi kurczaka, pomidor

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa

Krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej  i jaglanej (250ml)

[121 kcal] 

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (160ml) + wafel ryżowy

[105 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, marchew, banan, malina, wafel ryżowy naturalny

II danie

Kotlecik z ryby (80g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200g)

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60)

[389 kcal]

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy

 

przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook