Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 20.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 26 g
Węglowodany: 153 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), szynka gotowana (25g), papryka czerwona (25g) [191 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [176 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana papryka czerwona
mleko7 2%, płatki jęczmienne1 woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kapuśniaczek ze świeżej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Mandarynka + wafelek waniliowy bez cukru („Wawel”) x 1 szt. (12g) [118 kcal]
|
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
mandaryka wafelek : mąka pszenna1, tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, substancja słodząca maltitol, serwatka w proszku (z mleka), olej rzepakowy, aromat naturalny waniliowy z innymi aromatami naturalnymi, sól, emulgator: lecytyny, substancja spulchniająca węglan sodu, węglan amonu; żółtko jaj proszku; substancja słodząca sukraloza. |
|
II Danie Naleśniki z twarogiem i słodką śmietanką/jogurtem naturalnym (300g) [402 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mleko7, mąka pszenna1, jajka3, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier, cukier z wanilią, olej rzepakowy
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 21.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.100,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 149 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (8g) jajecznica ze szczypiorkiem (40g), kiełbasa żywiecka (20g), pomidor (25g), sałata (15g) [241 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka, pomidor, sałata
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Rosół z makaronem (250ml) [112 kcal]
Chałka (30g), masło (5g), mleko (120 ml), banan (50g) [225 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
Chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, mleko7 2%, banan ½ |
|
II danie Potrawka z kurczaka (80g) Ziemniaki z koperkiem (200g) Surówka z selera i jabłka (60g) [377 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ziemniaki, koper, seler9 – korzeń, jabłko, jogurt naturalny7
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 22.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.026,00 kcal ]
Białko: 41 g
Tłuszcze: 44 g
Węglowodany: 119 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (10g), parówka z szynki na gorąco (60g), ser żółty (15g), ketchup (10g), papryka żółta (25g) [333 kcal]
Herbata malinowa (150ml) [20 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; ketchup łagodny (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę. Ser żółty, papryka świeża
woda, herbata malinowa, miód
|
Zupa + deser Zupa ogórkowa z ziemniaczkami (250ml) [123 kcal]
Pomarańcza + wafel ryżowy [77 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól
pomarańcza ½, wafel ryżowy naturalny |
|
II Danie Gulasz z wołowiny (80g) Ziemniaki z wody (200g) Surówka z czerwonej kapusty i jabłka (60g) [387 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso gulaszowe z wołowiny, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, ziemniaki, kapusta czerwona, jabłko
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 23.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.086,00 kcal ]
Białko: 38 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 158 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (25g) [216 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [195 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa grochowa z kiełbaską (250ml) [132 kcal]
Jabłko + granola owocowa z jogurtem naturalnym (40g) [124 kcal]
|
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula
przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, lubczyk, pieprz, sól
jabłko granola owocowa „Sante” (pełnoziarniste płatki owsiane 48,7 %, mąka: owsiana, jęczmienna, kukurydziana; cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, owoce liofilizowane 2,5 % w zmiennych proporcjach: wiśnia, truskawka, żurawina;, melasa trzcinowa, grys kukurydziany sól morska, emulgator: lecytyny (z soi); substancja spulchniająca: węglany sodu; aromat. Produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz orzechy), jogurt naturalny7 |
|
II danie Kolorowe kopytka z sosem z szynki wieprzowej (280g) Papryka czerwona – słupki (60g) [399 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
ziemniaki, mąka pszenna1, jaja3, mięso z szynki wieprzowej, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, szpinak, kurkuma, papryka czerwona
przyprawy: pieprz, papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Piątek 24.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.100,00 kcal]
Białko: 49 g
Tłuszcze: 38 g
Węglowodany: 128 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), twarożek ze szczypiorkiem (35g), rzodkiewka (15g) [262 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, rzodkiewka, szczypior, polędwica sopocka
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [112 kcal]
Koktajl bananowo - truskawkowy + chrupki kukurydziane (200ml) [123 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, zioła prowansalskie, lubczyk, cebula suszona, sól, pieprz
truskawki mrożone, banany, maślanka7, cukier, chrupki kukurydziane
|
|
II Danie Paluszki rybne pieczone (80g) Puree ziemniaczane (200g) Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (60g) [392 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
ryba4, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7 2%, koper, kapusta biała kiszona, marchew
przyprawy: sól, pieprz
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 13.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 132 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), szynka gotowana (25g), papryka żółta (25g) [192 kcal]
Płatki owsiane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [184 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, papryka żółta
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [123 kcal]
Jabłko, rogalik z dżemem [138 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek pieprz, sól
jabłko, rogalik z dżemem (mąka pszenna1, drożdże, cukier, mleko7, masło7, jaja3, dżem) |
|
II Danie Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g) Kasza pęczak/kasza gryczana (180g) Buraczki (60g) [374 kcal]
Kompot wieloowocowy (150ml) [86 kcal] |
mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, kasza jęczmienna pęczak1, kasza gryczana, buraki gotowane
przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 14.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.077,00 kcal ]
Białko: 41 g
Tłuszcze: 38 g
Węglowodany: 153 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), ogórek (25g) [242 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, ogórek, szczypiorek
przyprawy: pieprz, sól
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa Zupa fasolowa z kiełbaską (250ml) [136 kcal]
Galaretka truskawkowa z bitą śmietaną (200ml) [134 kcal] |
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), fasola „Jaś”, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny), bita śmietana7 (śmietanka 80%, syrop glukozowy 12%, cukier 4%, gaz nośny: podtlenek azotu, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory: E 471, E 472a, stabilizatory: fosforany sodu, karagen, aromat: wanilina) |
|
II Danie Pierogi ruskie z cebulką (200g) Surówka z kapusty białej i marchewki (60g) [420 kcal]
Woda z cytryną (200 ml) [20 kcal] |
ziemniaki, twaróg półtłusty7, mąka pszenna1, cebula, olej rzepakowy, kapusta biała świeża, marchewka
przyprawy: pieprz, sól
woda, cytryna, miód |
|
Środa 15.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.080,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 37 g
Węglowodany: 128 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (chleb + bułka) (60g) masło (10g), ser żółty (25g), polędwica sopocka (25g), sałata (15g), papryka czerwona (20g), kiełki słonecznika (5g) [324 kcal]
Herbata owocowa z miodem (200ml) [20 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, ser żółty, polędwica sopocka, sałata, papryka czerwona, kiełki słonecznika
woda, herbata malinowa, miód
|
Zupa + deser Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml) [145 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (150ml) + chrupki kukurydziane [120 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
jabłko, marchew, banan, brzoskwinia, truskawka + chrupki kukurydziane |
|
II danie Panierowana pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (150g) Surówka z marchewki i jabłka (60g) [385 kcal]
Kompot owocowy (150ml) [86 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, marchewka, jabłko, śmietana7 18%, jogurt naturalny7
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 16.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.068,00 kcal ]
Białko: 33 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 133 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), dżem owocowy (20g), rzodkiewka (20g) [217 kcal]
Zacierka na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [148 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, dżem owocowy niskosłodzony, rzodkiewka
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna |
Zupa Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml) [122 kcal ]
Mandarynka (60g) + granola owocowa (25g) [118 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3
przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól
mandaryka, granola owocowa „Sante” (pełnoziarniste płatki owsiane 48,7 %, mąka: owsiana, jęczmienna, kukurydziana; cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, owoce liofilizowane 2,5 % w zmiennych proporcjach: wiśnia, truskawka, żurawina;, melasa trzcinowa, grys kukurydziany sól morska, emulgator: lecytyny (z soi); substancja spulchniająca: węglany sodu; aromat. Produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz orzechy) |
|
II Danie Gołąbki w sosie pomidorowym (100g) Ziemniaczki z koperkiem (200g) [377 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, pieprz, sól
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Piątek 17.01.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.090,00 kcal]
Białko: 35 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 140 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (25g) [256 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami (250ml) [122 kcal]
Banan ½ + suszone jabłka (10g) [87 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%, jogurt naturalny7 przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan, jałbłko suszone
|
|
II Danie Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem ze śmietanką / jogurtem naturalnym (300g) [414 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
ryż długoziarnisty biały, jabłka, cynamon, cukier, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier waniliowy
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch