Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
GwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiMisieSówkiKoniczynki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                          Poniedziałek

                                           31.03.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.108,00 kcal ]

 

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

                                                    29 g

 

Węglowodany:

                                                    132  g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek (20g)

[328 kcal] 

 

Herbata owocowa (200ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, szynka z piersi kurczaka, ogórek

 

woda, herbata malinowa

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[122 kcal ]

 

 

 

 

 

Budyń waniliowy z musem truskawkowym (150ml)

[153 kcal]

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

mleko7 2%, budyń waniliowy: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwnik (karoteny), ekstrakt wanilii

truskawki mrożone

 

II Danie

Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g)

Kasza jęczmienna/kasza bulgur (200g)

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g)

[394 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%,  kasza jęczmienna1, kasza bulgur1, kapusta czerwona, jabłko

 

przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 01.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

 42 g

 

Tłuszcze:

                                                    32 g

 

Węglowodany:

                                                   158 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), kiełbasa żywiecka (20g), miód (10g), rzodkiewka (15g)

[248 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, miód, rzodkiewka

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa krem z dyni z prażonymi ziarnami słonecznika (250ml)

[135 kcal]

 

 

 

 

 

Banan 1/2 + herbatnik petit beurre (20g)

[133 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, dynia, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, ziarna słonecznika

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, pieprz

 

banan, herbatnik

II danie

Pieczona pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Mix sałat z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi (80g)

[379 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, mix sałat, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                Środa

                                            02.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.103,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                                    32 g

 

Węglowodany:

                                                   140 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajko na twardo ½ (25g), papryka czerwona (30g), ogórek (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g)

[238 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jaja3, papryka czerwona, ogórek, sałata, kiełki słonecznika

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Żurek z białą kiełbaską (250ml)

[132 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (150ml) + pomarańcza

[121 kcal]

 

 

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz

 

sok: marchew, malina, jabłko

pomarańcza 1/3

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (250g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[401 kcal]

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

03.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.096,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

                                                  143 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), papryka żółta (25g)

[243 kcal]

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  szynka z piersi kurczaka, papryka żółta

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną (250ml)

[128 kcal]

 

 

 

 

 

Pianka owocowo-jogurtowa – wyrób własny

[87 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7

 

przyprawy: cebula suszona, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny), jogurt naturalny7

 

II Danie

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaczki z koperkiem (200g)

[377 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal] 

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Piątek

04.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.082,00 kcal]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

40 g

 

Węglowodany:

                                                  160 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), polędwica sopocka (25g), ogórek kiszony (20g)

[296 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, polędwica sopocka, ogórek kiszony

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Zupa wiejska z zacierką i kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koktajl czekoladowy (180ml)

[123 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól

 

kefir7, banany, kakao, cukier

II Danie

Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem ze śmietanką / jogurtem naturalnym (300g)

[394 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal] 

 

 

ryż długoziarnisty biały, jabłka, cynamon, cukier, śmietana7 18%, jogurt naturalny7,  cukier waniliowy

 

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                        Poniedziałek

                                          24.03.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[1.129,00 kcal]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

                                                 29 g

 

Węglowodany:

                                                158 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), papryka żółta (20g)

[233 kcal]

 

Kasza manna na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[192 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, papryka żółta

 

 

mleko7 2%, kasza manna

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[122 kcal]

 

 

 

 

 

Jabłko pieczone pod kruszonką (120g)

[123 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por, jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól

 

jabłko,

kruszonka:  mąka pszenna1, masło7, cukier

II danie

Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż długoziarnisty (150g)

Kalarepka – słupki (60g)

[373 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty, kalarepa

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 25.03.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.057,00 kcal ]

 

 

Białko:

 38 g

 

Tłuszcze:

                                                   37 g

 

Węglowodany:

                                                  161 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (20g), ogórek (20g)

[278 kcal]

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kielbasa żywiecka, ogórek świeży

 

przyprawy: pieprz

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa krem ze świeżego koperku z grzankami (250ml)

[135 kcal]

 

 

 

 

 

 

Banan/mango

[77 kcal]

 

 

mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

banan, mango

II Danie

Zielone naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym (300g)

[422 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, szpinak mrożony, cukier, cukier z wanilią, olej rzepakowy, truskawki mrożone

 

woda, cytryna, cukier

 

                                             Środa

                                         26.03.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.105,00 kcal ]

 

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

                                                  29 g

 

Węglowodany:

                                                148  g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), dżem truskawkowy (15g), pomidor (25g)

[247 kcal]

 

Płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, dżem truskakwoy niskosłodzony, pomidor

 

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1, rodzynki

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany jogurtem naturalnym (250ml)

[122 kcal]

 

 

 

 

 

 

Pomarańcza + wafel ryżowy

[77 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

pomarańcza, wafel ryżowy naturalny

II Danie

Pieczone udko z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy (60g)

[389 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa

 

przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowany, cebula suszona, pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

27.03.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.100,00 kcal ]

 

 

Białko:

37 g

 

Tłuszcze:

28 g

 

Węglowodany:

                                                 132 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (25g), pasta kiełbasiana (35g), rzodkiewka (25g)

[342 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata malinowa (200ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu;

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata malinowa, miód

Zupa

Krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej  i jaglanej (250ml)

[118 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

Serek waniliowy (150g)

(192 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól

 

mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych

II danie

Kopytka z sosem z szynki wieprzowej i warzyw (300g)

Papryka czerwona – słupki (60g)

[403 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, mąka pszenna1,  mąka orkiszowa1,  jaja3, mięso z szynki wieprzowej, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, cukinia, marchew, papryka czerwona

 

przyprawy: papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

28.03.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.111,00 kcal]

 

 

Białko:

 45 g

 

Tłuszcze:

 41 g

 

Węglowodany:

                                                 162 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) sałatka jarzynowa (40g), polędwica z indyka (25g), ogórek świeży (20g)

[285 kcal]

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ziemniaki, jaja3, marchew, pietruszka, groszek, kukurydza, jabłko, majonez, filer pieczony z indyka, ogórek świeży

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa pomidorowa z „muszelkami” (250ml)

[121 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Ciepłe mleko (160ml) + rogalik z dżemem (30g)

[174 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, lubczyk, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa

 

jabłko, rogalik z dżemem (mąka pszenna1, drożdże, cukier, mleko7, masło7, jaja3, dżem),

mleko7 2%

II Danie

Paluszki rybne pieczone (80g)

Puree ziemniaczane (200g)

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (60g)

[386 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ryba4, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7 2%, koper, kapusta biała kiszona, marchew

 

przyprawy:  pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook