Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 31.03.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.108,00 kcal ]
Białko: 35 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 132 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek (20g) [328 kcal]
Herbata owocowa (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, szynka z piersi kurczaka, ogórek
woda, herbata malinowa |
Zupa Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml) [122 kcal ]
Budyń waniliowy z musem truskawkowym (150ml) [153 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3
przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól
mleko7 2%, budyń waniliowy: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwnik (karoteny), ekstrakt wanilii truskawki mrożone
|
|
II Danie Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g) Kasza jęczmienna/kasza bulgur (200g) Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g) [394 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, kasza jęczmienna1, kasza bulgur1, kapusta czerwona, jabłko
przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 01.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 158 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), kiełbasa żywiecka (20g), miód (10g), rzodkiewka (15g) [248 kcal]
Płatki owsiane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [182 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, miód, rzodkiewka
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa krem z dyni z prażonymi ziarnami słonecznika (250ml) [135 kcal]
Banan 1/2 + herbatnik petit beurre (20g) [133 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, dynia, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, ziarna słonecznika
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, pieprz
banan, herbatnik |
|
II danie Pieczona pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Mix sałat z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi (80g) [379 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, mix sałat, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 02.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.103,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 140 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajko na twardo ½ (25g), papryka czerwona (30g), ogórek (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g) [238 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jaja3, papryka czerwona, ogórek, sałata, kiełki słonecznika
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Żurek z białą kiełbaską (250ml) [132 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (150ml) + pomarańcza [121 kcal]
|
woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz
sok: marchew, malina, jabłko pomarańcza 1/3 |
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (250g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [401 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 03.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.096,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 143 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), papryka żółta (25g) [243 kcal] Płatki kukurydziane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, papryka żółta
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną (250ml) [128 kcal]
Pianka owocowo-jogurtowa – wyrób własny [87 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7
przyprawy: cebula suszona, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny), jogurt naturalny7
|
|
II Danie Gołąbki w sosie pomidorowym (100g) Ziemniaczki z koperkiem (200g) [377 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Piątek 04.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.082,00 kcal]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 40 g
Węglowodany: 160 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), polędwica sopocka (25g), ogórek kiszony (20g) [296 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, polędwica sopocka, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
Zupa + deser Zupa wiejska z zacierką i kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Koktajl czekoladowy (180ml) [123 kcal] |
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól
kefir7, banany, kakao, cukier |
|
II Danie Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem ze śmietanką / jogurtem naturalnym (300g) [394 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ryż długoziarnisty biały, jabłka, cynamon, cukier, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier waniliowy
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 24.03.2025
Wartość Kaloryczna: [1.129,00 kcal]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 158 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), papryka żółta (20g) [233 kcal]
Kasza manna na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [192 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, papryka żółta
mleko7 2%, kasza manna woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [122 kcal]
Jabłko pieczone pod kruszonką (120g) [123 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól
jabłko, kruszonka: mąka pszenna1, masło7, cukier |
|
II danie Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g) Ryż długoziarnisty (150g) Kalarepka – słupki (60g) [373 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty, kalarepa
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 25.03.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.057,00 kcal ]
Białko: 38 g
Tłuszcze: 37 g
Węglowodany: 161 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (20g), ogórek (20g) [278 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kielbasa żywiecka, ogórek świeży
przyprawy: pieprz
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa krem ze świeżego koperku z grzankami (250ml) [135 kcal]
Banan/mango [77 kcal]
|
mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
banan, mango |
|
II Danie Zielone naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym (300g) [422 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mleko7, mąka pszenna1, jajka3, twaróg7, szpinak mrożony, cukier, cukier z wanilią, olej rzepakowy, truskawki mrożone
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 26.03.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 148 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), dżem truskawkowy (15g), pomidor (25g) [247 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [182 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, dżem truskakwoy niskosłodzony, pomidor
mleko7 2%, płatki jęczmienne1, rodzynki woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany jogurtem naturalnym (250ml) [122 kcal]
Pomarańcza + wafel ryżowy [77 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
pomarańcza, wafel ryżowy naturalny |
|
II Danie Pieczone udko z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy (60g) [389 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa
przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowany, cebula suszona, pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 27.03.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.100,00 kcal ]
Białko: 37 g
Tłuszcze: 28 g
Węglowodany: 132 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (25g), pasta kiełbasiana (35g), rzodkiewka (25g) [342 kcal]
Herbata malinowa (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka
woda, herbata malinowa, miód |
Zupa Krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej i jaglanej (250ml) [118 kcal]
Serek waniliowy (150g) (192 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól
mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych |
|
II danie Kopytka z sosem z szynki wieprzowej i warzyw (300g) Papryka czerwona – słupki (60g) [403 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
ziemniaki, mąka pszenna1, mąka orkiszowa1, jaja3, mięso z szynki wieprzowej, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, cukinia, marchew, papryka czerwona
przyprawy: papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Piątek 28.03.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.111,00 kcal]
Białko: 45 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 162 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) sałatka jarzynowa (40g), polędwica z indyka (25g), ogórek świeży (20g) [285 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ziemniaki, jaja3, marchew, pietruszka, groszek, kukurydza, jabłko, majonez, filer pieczony z indyka, ogórek świeży
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa pomidorowa z „muszelkami” (250ml) [121 kcal]
Ciepłe mleko (160ml) + rogalik z dżemem (30g) [174 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, lubczyk, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa
jabłko, rogalik z dżemem (mąka pszenna1, drożdże, cukier, mleko7, masło7, jaja3, dżem), mleko7 2% |
|
II Danie Paluszki rybne pieczone (80g) Puree ziemniaczane (200g) Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (60g) [386 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ryba4, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7 2%, koper, kapusta biała kiszona, marchew
przyprawy: pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch