Jadłospis
|
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
|
Poniedziałek 17.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.131,00 kcal ]
Białko: 39 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 157 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka czerwona (25g) [266 kcal]
Płatki owsiane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Kapuśniaczek ze świeżej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Jabłko + herbatnik petit beurre [94 kcal] |
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała świeża
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
jabłko, herbatnik |
|
|
II danie Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g) [389 kcal]
Kompot porzeczkowy (150ml) [86 kcal] |
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
|
Wtorek 18.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.079,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 143 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (15g), pasta kiełbasiana (30g), rzodkiewka (20g) [342 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; ) parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
|
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany śmietaną (250ml) [128 kcal]
Banan 3/4 [68 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan |
|
|
II danie Kopytka z sosem gulaszowym z indyka (250g) Sałatka szwedzka (60g) [396 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
ziemniaki, mąka pszenna1, jaja3, mięso z indyka, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, ogórki kiszone, marchew
przyprawy: papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
|
Środa 19.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.119,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany 136 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), (20g), jajko na twardo ½ (25g),kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (20g), papryka żółta (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g) [302 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, jaja3, ogórek świeży, papryka żółta, sałata, kiełki słonecznika
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [116 kcal]
Galaretka truskawkowa (200ml) [104 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól
galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)
|
|
|
II danie Pieczona pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i papryki świeżej (60g) [386 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Czwartek 20.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.070,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 131 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica sopocka (25g), miód (15g), pomidor (20g) [263 kcal]
Zacierka na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, miód, pomidor
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Krem z białych warzyw z grzankami chlebowymi (250ml) [145 kcal]
Pomarańcza + chrupki kukurydziane [79 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
pomarańcza, chrupki kukurydziane |
|
|
II Danie Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g) Kasza jęczmienna (200g) Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g) [391 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mięso ze schabu wieprzowego, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, kapusta czerwona, jabłka
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki
woda, cytryna, cukier |
|
|
Piątek 21.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 133 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (20g) [312 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
|
Zupa + deser Kartoflanka z soczewicą (250ml) [126 kcal]
Gruszka ¾ [67 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
gruszka
|
|
|
II Danie Makaron z twarogiem i musem truskawkowym (300g) [381 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), twaróg7, truskawki, cukier
woda, porzeczka czarna i czerwona, miód |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
|
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
|
Poniedziałek 10.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.108,00 kcal ]
Białko: 39 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 151 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), ser żółty (25g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (20g) [362 kcal]
Herbata malinowa (200ml) [25 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, ser żółty, ogórek kiszony
woda, herbata owocowa , miód |
|
Zupa + deser Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [124 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (150ml) + ciasteczko wielozbożowe z morelą FIT Sante (25g) [126 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól
jabłko, marchew, banan ciasteczko wielozbożowe bez cukru: produkty pochodzące ze zbóż 59,2%: pszenna, pszenna pełnoziarnista, żytnia, jęczmienna; pełnoziarniste płatki: owsiane, orkiszowe, substancja słodząca: maltitole, olej słonecznikowy, morele 7% (morela, mąka ryżowa), serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, sól morska, aromaty.
|
|
|
II danie Makaron z kiełbaską i cebulką (280g) [385 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Wtorek 11.11.2025
|
DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI |
|
|
Środa 12.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.101,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 143 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), kiełbasa żywiecka (25g), papryka żółta (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
Chleb / bułka (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, kiełbasa żywiecka, papryka żółta
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Zupa pomidorowa z „muszelkami” zabielana śmietaną (250ml) [126 kcal]
Gruszka ¾ [67 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
gruszka
|
|
|
II danie Kolorowe leczo z indykiem (140g) Ryż długoziarnisty (200g) Kalarepka – słupki (30g) [383 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, ryż długoziarnisty biały basmati, kalarepka
przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
|
Czwartek 13.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.086,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 28 g
Węglowodany: 161 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica z indyka (25g), miód (15g), pomidor (25g) [263 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, miód naturalny, pomidor
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Zupa fasolowa z kiełbaską (250ml) [138 kcal]
Banan ¾ + herbatnik petit beurre [88 kcal]
|
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), fasola „Jaś”, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan, herbatnik |
|
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (250g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [402 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, cytryna, cukier |
|
|
Piątek 14.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.111,00 kcal ]
Białko: 48 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 152 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (20g), szynka gotowana (25g), rzodkiewka (20g) [293 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, ciecierzyca, cebula, majonez, rzodkiewka
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
|
Zupa + deser Zupa krem z marchewki z grzankami chlebowymi (250ml) [132 kcal]
Serek waniliowy (150g) (155 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, sól, pieprz
mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych |
|
|
II Danie Paluszki rybne pieczone (80g) Ziemniaki młode z koperkiem (200g) Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (60g) [386 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ryba4, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, koper, kapusta biała kiszona, marchew
przyprawy: pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch