Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
ŻabkiGwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiSówkiPszczółki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                            Poniedziałek

                                             22.12.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.123,00 kcal ]

 

 

Białko:

42 g

 

Tłuszcze:

                                                     31 g

 

Węglowodany:

                                                    141 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), szynka gotowana (25g), papryka czerwona (20g)

[314 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb  (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, szynka gotowana, papryka czerwona

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[121 kcal]

 

 

 

 

 

Banan + herbatnik petit beurre

[92 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól

 

banan, herbatnik

II danie

Kotlecik mielony (80 g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200 g)

Pomidory z cebulka i śmietaną / jogurtem naturalnym (60g)

[385 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej,  jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), cebula, olej rzepakowy. ziemniaki, pomidory, śmietana7 18%, jogurt naturalny7

 

przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, majeranek, papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 23.12.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.105,00 kcal ]

 

 

Białko:

37 g

 

Tłuszcze:

                                                     34 g

 

Węglowodany:

                                                     152 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (20g)

[312 kcal]

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kiełbasa żywiecka, ogórek

 

przyprawy: pieprz

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Żurek z białą kiełbaską (250ml)

[131 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (180ml) + chrupki kukurydziane

[122 kcal]

 

 

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz

 

banan, marchew, jabłko, chrupki kukurydziane

II Danie

Makaron z musem z truskawek i malin mrożonych oraz jogurtu naturalnego (300g)

[395 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, maliny mrożone, cukier,  jogurt naturalny7

 

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

  

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                    Poniedziałek

                                     15.12.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.095,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

                                            32 g

 

Węglowodany:

                                            132 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), krakowska sucha (25g), papryka czerwona (25g), dżem truskawkowy (15g)

[263 kcal]

 

 

Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), bułka maślana (mąka pszenna1, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, jaja3),  masło7, krakowska sucha, papryka czerwona, dżem truskawkowy niskosłodzony

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml)

[142 kcal]

 

 

 

 

Jabłko ¾

[44 kcal]

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

jabłko

 

II Danie

Bitki schabowe w sosie własnym (80g)

Kasza pęczak / bulgur (200g)

Buraczki (60g)

[385 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso ze schabu wieprzowego, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna pęczak1, kasza bulgur1, buraki

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 16.12.2025


 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.086,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                            31 g

 

Węglowodany:

                                            158 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (20g), pasta kiełbasiana (40g), rzodkiewka (20g)

[382 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata malinowa (200 ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; )

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata malinowa

 

Zupa + deser

Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną (250ml)

[126 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Kisiel truskawkowy (wyrób własny) + chrupki kukurydziane/jabłko suszone

[121 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

truskawki mrożone, mąka ziemniaczana, cukier, chrupki kukurydziane, jabłko suszone

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (250g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[412 kcal]

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, cytryna, cukier

 

Środa

17.12.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.102,00 kcal ]

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

32 g

 

Węglowodany

131 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (20g), jajko na twardo ½ (25g), pomidor (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g)

[314 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, jaja3, pomidor, sałata, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany śmietaną (250ml)

[128 kcal]

 

 

 

 

 

 

Banan ¾

[67 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan

II Danie

Pieczone udko z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Mni marchewka / fasolka szparagowa żółta (60g)

[382 kcal]

 

 

 

 

 

Kompor wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7mini marchewka, fasolka szparagowa żółta

 

przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

18.12.2025

 

  

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.095,00 kcal ]

 

 

Białko:

 42 g

 

Tłuszcze:

30 g

 

Węglowodany:

                                            157 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka gotowana (25g), miód (15g), ogórek (25g)

[263 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, ogórek, miód naturalny

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa grochowa z kiełbaską (250ml)

[132 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandarynka + ciasteczko wielozbożowe z jagodą FIT Sante (25g)

[122 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, lubczyk, pieprz, sól

 

mandarynka, ciasteczko wielozbożowe bez cukru: produkty pochodzące ze zbóż 62,7% (mąka: pszenna, pszenna pełnoziarnista, żytnia, jęczmienna; pełnoziarniste płatki: owsianeorkiszowe), substancja słodząca: maltitole; olej słonecznikowy, kostka żelowa jagoda-granat 3,5% (owoce: skoncentrowane puree jabłkowe, skoncentrowany sok jabłkowy, puree z jagody 29%, skoncentrowany sok z granatu, skoncentrowany sok z jagody 3%, substancja żelująca: pektyna; błonnik cytrusowy, naturalny aromat jagodowy), serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu; sól morska, aromaty

II danie

Kolorowe leczo z indykiem (140g)

Makaron świderki (200g)

Kalarepka – słupki (40g)

[383 kcal]

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal] 

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, papryka czerwona, pomidory krojone z puszki, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kalarepa

 

przyprawy: cebula suszona, papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

19.12.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.118,00 kcal ]

 

 

Białko:

                                             38 g

 

Tłuszcze:

                                            41 g

 

Węglowodany:

                                            156 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), polędwica z indyka (25g), ogórek kiszony (20g)

[312 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, polędwica z indyka, ogórek kiszony

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[130 kcal ]

 

 

 

 

 

Gruszka + batonik Sante „Flips”

[82 kcal]

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

gruszka, batonik Sante „Flips”

 

II Danie

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaczki z wody  z koperkiem (200g)

[383 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook