Jadłospis
|
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
|
Poniedziałek 22.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.123,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 141 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), szynka gotowana (25g), papryka czerwona (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, szynka gotowana, papryka czerwona
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [121 kcal]
Banan + herbatnik petit beurre [92 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól
banan, herbatnik |
|
|
II danie Kotlecik mielony (80 g) Ziemniaki młode z koperkiem (200 g) Pomidory z cebulka i śmietaną / jogurtem naturalnym (60g) [385 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
mięso mielone z łopatki wieprzowej, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), cebula, olej rzepakowy. ziemniaki, pomidory, śmietana7 18%, jogurt naturalny7
przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, majeranek, papryka słodka, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Wtorek 23.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 37 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 152 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (20g) [312 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kiełbasa żywiecka, ogórek
przyprawy: pieprz
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Żurek z białą kiełbaską (250ml) [131 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (180ml) + chrupki kukurydziane [122 kcal]
|
woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz
banan, marchew, jabłko, chrupki kukurydziane |
|
|
II Danie Makaron z musem z truskawek i malin mrożonych oraz jogurtu naturalnego (300g) [395 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, maliny mrożone, cukier, jogurt naturalny7
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
|
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
|
Poniedziałek 15.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.095,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 132 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), krakowska sucha (25g), papryka czerwona (25g), dżem truskawkowy (15g) [263 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), bułka maślana (mąka pszenna1, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, jaja3), masło7, krakowska sucha, papryka czerwona, dżem truskawkowy niskosłodzony
mleko7 2%, płatki jęczmienne1, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml) [142 kcal]
Jabłko ¾ [44 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
jabłko
|
|
|
II Danie Bitki schabowe w sosie własnym (80g) Kasza pęczak / bulgur (200g) Buraczki (60g) [385 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso ze schabu wieprzowego, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna pęczak1, kasza bulgur1, buraki
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Wtorek 16.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.086,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 158 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (20g), pasta kiełbasiana (40g), rzodkiewka (20g) [382 kcal]
Herbata malinowa (200 ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; ) parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka
woda, herbata malinowa
|
|
Zupa + deser Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną (250ml) [126 kcal]
Kisiel truskawkowy (wyrób własny) + chrupki kukurydziane/jabłko suszone [121 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
truskawki mrożone, mąka ziemniaczana, cukier, chrupki kukurydziane, jabłko suszone |
|
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (250g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [412 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, cytryna, cukier |
|
|
Środa 17.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.102,00 kcal ]
Białko: 45 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany 131 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (20g), jajko na twardo ½ (25g), pomidor (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, jaja3, pomidor, sałata, kiełki słonecznika
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany śmietaną (250ml) [128 kcal]
Banan ¾ [67 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan |
|
|
II Danie Pieczone udko z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Mni marchewka / fasolka szparagowa żółta (60g) [382 kcal]
Kompor wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7, mini marchewka, fasolka szparagowa żółta
przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Czwartek 18.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.095,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 157 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka gotowana (25g), miód (15g), ogórek (25g) [263 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, ogórek, miód naturalny
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Zupa grochowa z kiełbaską (250ml) [132 kcal]
Mandarynka + ciasteczko wielozbożowe z jagodą FIT Sante (25g) [122 kcal] |
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula
przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, lubczyk, pieprz, sól
mandarynka, ciasteczko wielozbożowe bez cukru: produkty pochodzące ze zbóż 62,7% (mąka: pszenna, pszenna pełnoziarnista, żytnia, jęczmienna; pełnoziarniste płatki: owsiane, orkiszowe), substancja słodząca: maltitole; olej słonecznikowy, kostka żelowa jagoda-granat 3,5% (owoce: skoncentrowane puree jabłkowe, skoncentrowany sok jabłkowy, puree z jagody 29%, skoncentrowany sok z granatu, skoncentrowany sok z jagody 3%, substancja żelująca: pektyna; błonnik cytrusowy, naturalny aromat jagodowy), serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu; sól morska, aromaty |
|
|
II danie Kolorowe leczo z indykiem (140g) Makaron świderki (200g) Kalarepka – słupki (40g) [383 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, papryka czerwona, pomidory krojone z puszki, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kalarepa
przyprawy: cebula suszona, papryka słodka, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
|
Piątek 19.12.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.118,00 kcal ]
Białko: 38 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 156 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), polędwica z indyka (25g), ogórek kiszony (20g) [312 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, polędwica z indyka, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
|
Zupa + deser Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml) [130 kcal ]
Gruszka + batonik Sante „Flips” [82 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3
przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól
gruszka, batonik Sante „Flips”
|
|
|
II Danie Gołąbki w sosie pomidorowym (100g) Ziemniaczki z wody z koperkiem (200g) [383 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch