Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 29.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 996,00 kcal ]
Białko: 38 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 112 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), serek KIRI (16g), ogórek (25g) [282 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (200ml) [135 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, polędwica sopocka, serek KIRI, ogórek
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier
|
Deser Arbuz [36 kcal] |
arbuz |
|
Zupa Zupa kalafiorowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [121 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
|
|
II danie Kolorowe leczo warzywne z indykiem (100g) Ryż długoziarnisty gotowany (200g) [372 kcal]
Kompot wieloowocowy (200 ml) [50 kcal]
|
mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, papryka czerwona i żółta, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty
przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
Wtorek 30.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 993,00 kcal ]
Białko: 39 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 146 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka gotowana (30g), papryka kolorowa (30g), dżem owocowy (20g) [203 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [225 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona i żółta
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Deser Banan ½ [45 kcal] |
Banan
|
|
Zupa Zupa pomidorowa z „muszelkami” (250ml) [123 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
|
|
II danie Kotlet pożarski (80g) Ziemniaki puree z koperkiem (200g) Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (60g) [377 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mięso z udźca kurczaka mielone, jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, kapusta pekińska, kukurydza
przyprawy: majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 31.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 961,00 kcal ]
Białko: 35 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 120 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), pasta serowo - jajeczna (35g), kiełbasa żywiecka (30g), rzodkiewka (25g) [305 kcal]
Herbata owocowa (200ml) [20 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, ser żółty, majonez, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka
przyprawy: pieprz, sól
woda, herbata, cytryna, miód
|
Deser Jabłko + chrupki kukurydziane [67 kcal]
|
Jabłko, chrupki kukurydziane |
|
Zupa Zupa krem wielowarzywna z fasolką szparagową z grzankami chlebowymi (250ml) [134 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (kalafior, marchew, fasolka), śmietana7 , grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól
|
|
II Danie Makaron z musem truskawkowym (250g) [385 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [50 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, cukier, śmietana7 18%,
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 22.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 1.005,00 kcal ]
Białko: 38 g
Tłuszcze: 22 g
Węglowodany: 121 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), papryka czerwona (30g), miód (15g) [203 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [225 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, miód, papryka czerwona
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Deser Banan ½ [45 kcal] |
banan |
|
Zupa Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [114 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek pieprz, sól
|
|
II Danie Gulasz z szynki wieprzowej (80g) Kasza jeczmienna / gryczana (200g) Ogórek kiszony - słupki (60g) [368 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [50 kcal] |
mięso gulaszowe z szynki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, kasza jęczmienna1, kasza gryczana, ogórek kiszony
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
Wtorek 23.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 932,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 117 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) ser żółty (30g), pasta kiełbasiana (40g), rzodkiewka (25g) [302 kcal]
Herbata owocowa (200ml) [20 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka
woda, herbata malinowa, miód
|
Deser Nektarynka + wafel ryżowy [67 kcal] |
Nektarynka, wafel ryżowy |
|
Zupa Rosół z makaronem (250ml) [116 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól |
|
II danie Potrawka z kurczaka (80g) Ziemniaki z koperkiem (200g) Surówka z młodej kapusty i marchewki (60g) [377 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [50 kcal] |
gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ziemniaki, koper, kapusta biała, marchew
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Środa 24.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 978,00 kcal ]
Białko: 42 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 148 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), dżem owocowy (20g), ogórek (25g) [203 kcal]
Płatki owsiane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [196 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, dżem owocowy niskosłodzony, ogórek
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie woda, herbata, cytryna, miód |
Deser Arbuz [46 kcal] |
arbuz |
|
Zupa Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml) [127 kcal ] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, pieprz, sól
|
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (200g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [386 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, cytryna, cukier |
|
Czwartek 25.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 999,00 kcal ]
Białko: 38 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 130 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), jajko na twardo (50g), szynka gotowana (30g), sałata (10g), pomidor (25g) [277 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (200ml) [135 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, jajka3, szynka gotowana, sałata, pomidor
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Deser Jabłko [34 kcal] |
jabłko |
|
Zupa Zupa krem z marchwi z prażonymi ziarnami słonecznika (250ml) [125 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., ziarna słonecznika
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, sól, pieprz
|
|
II danie Panierowana pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki młode z koperkiem (200g) Mizeria ze śmietaną / jogurtem naturalnym (60g) [378 kcal]
Kompot wielowocowy (200ml) [50 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, ogórek świeży, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, koper
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Piątek 26.07.2024
Wartość Kaloryczna: [ 995,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 120 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), pasta z makreli wędzonej (30g), papryka żólta (25g) [278 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (200ml) [135 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piesi kurczaka, papryka żółta
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier |
Deser Banan ½ [45 kcal] |
banan |
|
Zupa Kapuśniaczek z młodej kapusty z kiełbaską (250ml) [116 kcal]
|
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała młoda
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
|
|
II danie Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g) Ryż długoziarnisty (200g) Kalarepka do pochrupania (60g) [371 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [50 kcal] |
mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty, kalarepa
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch