Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
ŻabkiGwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiSówkiPszczółki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                         Poniedziałek

                                           17.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.131,00 kcal ]

 

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

                                                 36 g

 

Węglowodany:

                                                 157 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka czerwona (25g)

[266 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty            z kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko + herbatnik petit beurre

[94 kcal]

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała świeża

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, herbatnik

II danie

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g)

[389 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (150ml)

[86 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%

 

przyprawy: oregano, bazylia,  pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Wtorek

 18.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.079,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                 32 g

 

Węglowodany:

                                                143 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (15g), pasta kiełbasiana (30g), rzodkiewka (20g)

[342 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; )

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany śmietaną (250ml)

[128 kcal]

 

 

 

 

 

Banan 3/4

[68 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan

II danie

Kopytka z sosem gulaszowym z indyka (250g)

Sałatka szwedzka (60g)

[396 kcal]

 

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, mąka pszenna1,  jaja3, mięso z indyka, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, ogórki kiszone, marchew

 

przyprawy: papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Środa

19.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.119,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany

136 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), (20g), jajko na twardo ½ (25g),kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (20g), papryka żółta (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g)

[302 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, jaja3, ogórek świeży, papryka żółta, sałata, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[116 kcal]

 

 

 

 

 

 

Galaretka truskawkowa (200ml)

[104 kcal]

 

 

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól

 

galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)

 

II danie

Pieczona pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i papryki świeżej (60g)

[386 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

20.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.070,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                 131 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica sopocka (25g), miód (15g), pomidor (20g)

[263 kcal]

 

Zacierka na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, miód, pomidor

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z grzankami chlebowymi (250ml)

[145 kcal]

 

 

 

 

 

Pomarańcza + chrupki kukurydziane

[79 kcal]

 

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

pomarańcza, chrupki kukurydziane

II Danie

Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g)

Kasza jęczmienna (200g)

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g)

[391 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso ze schabu wieprzowego, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, kapusta czerwona, jabłka

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

21.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

                                                 36 g

 

Tłuszcze:

                                                 34 g

 

Węglowodany:

                                               133 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (20g)

[312 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[126 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

Gruszka ¾

[67 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

gruszka

 

II Danie

Makaron z twarogiem i musem truskawkowym (300g)

[381 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), twaróg7, truskawki, cukier

 

 

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, miód

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                        Poniedziałek

                                          10.11.2025

  

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.108,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

                                                 39 g

 

Węglowodany:

                                                151 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), ser żółty (25g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (20g)

[362 kcal] 

 

Herbata malinowa (200ml)

[25 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, ser żółty, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata owocowa , miód

Zupa + deser

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (150ml) + ciasteczko wielozbożowe       z morelą FIT Sante (25g)

[126 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

jabłko, marchew, banan

ciasteczko wielozbożowe bez cukru: produkty pochodzące ze zbóż 59,2%: pszenna, pszenna pełnoziarnista, żytnia, jęczmienna; pełnoziarniste płatki: owsiane, orkiszowe, substancja słodząca: maltitole, olej słonecznikowy, morele 7% (morela, mąka ryżowa), serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, sól morska, aromaty.

 

II danie

Makaron z kiełbaską i cebulką (280g)

[385 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy

 

przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Wtorek

11.11.2025

 

 

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI

 

Środa

12.11.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.101,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                 32 g

 

Węglowodany:

                                                143 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), twarożek na słodko (40g), kiełbasa żywiecka (25g), papryka żółta (20g)

[314 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

Chleb / bułka (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier z wanilią, kiełbasa żywiecka, papryka żółta

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa pomidorowa z „muszelkami” zabielana śmietaną (250ml)

[126 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Gruszka ¾

[67 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

gruszka

 

II danie

Kolorowe leczo z indykiem (140g)

Ryż długoziarnisty (200g)

Kalarepka – słupki (30g)

[383 kcal]

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, ryż długoziarnisty biały basmati, kalarepka

 

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Czwartek

13.11.2025

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.086,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

28 g

 

Węglowodany:

                                                161 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica z indyka (25g), miód (15g), pomidor (25g)

[263 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, miód naturalny, pomidor

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa fasolowa z kiełbaską (250ml)

[138 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banan ¾ + herbatnik petit beurre

[88 kcal]

 

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), fasola „Jaś”, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan, herbatnik

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (250g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[402 kcal]

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

14.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.111,00 kcal ]

 

Białko:

                                                 48 g

 

Tłuszcze:

                                                 41 g

 

Węglowodany:

                                                152 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (20g), szynka gotowana (25g), rzodkiewka (20g)

[293 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, ciecierzyca, cebula, majonez, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Zupa krem z marchewki z grzankami chlebowymi (250ml)

[132 kcal]

 

 

 

 

 

 

Serek waniliowy (150g)

(155 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, sól, pieprz

 

mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych

II Danie

Paluszki rybne pieczone (80g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200g)

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (60g)

[386 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ryba4, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, koper, kapusta biała kiszona, marchew

 

przyprawy:  pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook