Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
GwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiMisieSówkiKoniczynki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                           Poniedziałek

                                             20.01.2025


 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

26 g

 

Węglowodany:

                                                    153 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), szynka gotowana (25g), papryka czerwona (25g)

[191 kcal]

 

Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[176 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  szynka gotowana papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty            z kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Mandarynka  + wafelek waniliowy bez cukru („Wawel”) x 1 szt. (12g)

[118 kcal]

 

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

mandaryka

wafelek : mąka pszenna1, tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, substancja słodząca maltitol, serwatka w proszku (z mleka), olej rzepakowy, aromat naturalny waniliowy z innymi aromatami naturalnymi, sól, emulgator: lecytyny, substancja spulchniająca węglan sodu, węglan amonu; żółtko jaj proszku; substancja słodząca sukraloza.

II Danie

Naleśniki z twarogiem i słodką śmietanką/jogurtem naturalnym (300g)

[402 kcal]

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier, cukier z wanilią, olej rzepakowy

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier


Wtorek

 21.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.100,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

39 g

 

Węglowodany:

                                                    149 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (8g) jajecznica ze szczypiorkiem (40g), kiełbasa żywiecka (20g), pomidor (25g), sałata (15g)

[241 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka,  pomidor,

sałata

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Rosół z makaronem  (250ml)

[112 kcal]

 

 

 

 

 

Chałka (30g), masło (5g), mleko (120 ml), banan (50g)  [225 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

Chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, mleko7 2%,  banan ½

II danie

Potrawka z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Surówka z selera i jabłka (60g)

[377 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ziemniaki, koper, seler9 korzeń, jabłko,

jogurt naturalny7

 

przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                Środa

                                             22.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.026,00 kcal ]

 

 

Białko:

 41 g

 

Tłuszcze:

                                                     44 g

 

Węglowodany:

                                                    119 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (10g), parówka z szynki na gorąco (60g), ser żółty (15g), ketchup (10g), papryka żółta (25g)

[333 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata malinowa (150ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki

(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu;

ketchup łagodny (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę.

Ser żółty, papryka świeża

 

woda, herbata malinowa, miód

 

Zupa + deser

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami (250ml)

[123 kcal]

 

 

 

 

 

Pomarańcza + wafel ryżowy

[77 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól

 

pomarańcza ½,  wafel ryżowy naturalny

II Danie

Gulasz z wołowiny (80g)

Ziemniaki z wody (200g)

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka (60g)

[387 kcal]

 

 

 

Kompot wieloowocowy  (200ml)

[86 kcal]

 

mięso gulaszowe z wołowiny, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, ziemniaki, kapusta czerwona, jabłko

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

23.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.086,00 kcal ]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

                                                    158 g

 

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (25g)

[216 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[195 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa grochowa z kiełbaską (250ml)

[132 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko +  granola owocowa z jogurtem naturalnym (40g)

[124 kcal]

 

 

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, lubczyk, pieprz, sól

 

jabłko

granola owocowa „Sante” (pełnoziarniste płatki owsiane 48,7 %, mąka: owsiana, jęczmienna, kukurydziana; cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, owoce liofilizowane 2,5 % w zmiennych proporcjach: wiśnia, truskawka, żurawina;, melasa trzcinowa, grys kukurydziany sól morska, emulgator: lecytyny (z soi); substancja spulchniająca: węglany sodu; aromat. Produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz orzechy), jogurt naturalny7

II danie

Kolorowe kopytka z sosem z szynki wieprzowej (280g)

Papryka czerwona – słupki (60g)

[399 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, mąka pszenna1,  jaja3, mięso z szynki wieprzowej, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, szpinak, kurkuma, papryka czerwona

 

przyprawy: pieprz, papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

24.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.100,00 kcal]

 

 

Białko:

49 g

 

Tłuszcze:

38 g

 

Węglowodany:

                                                    128 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), twarożek ze szczypiorkiem (35g), rzodkiewka (15g)

[262 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, rzodkiewka, szczypior, polędwica sopocka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[112 kcal]

 

 

 

 

 

 

Koktajl bananowo - truskawkowy + chrupki kukurydziane (200ml)

[123 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, zioła prowansalskie, lubczyk, cebula suszona, sól, pieprz

 

truskawki mrożone, banany, maślanka7, cukier, chrupki kukurydziane

 

II Danie

Paluszki rybne pieczone (80g)

Puree ziemniaczane (200g)

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (60g)

[392 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

ryba4, jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7 2%, koper, kapusta biała kiszona, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                              Poniedziałek

                                                13.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

42 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

                                                      132 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), szynka gotowana (25g), papryka żółta (25g)

[192 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[184 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, papryka żółta

 

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[123 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko, rogalik z dżemem [138 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek pieprz, sól

 

jabłko, rogalik z dżemem (mąka pszenna1, drożdże, cukier, mleko7, masło7, jaja3, dżem)

II Danie

Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g)

Kasza pęczak/kasza gryczana (180g)

Buraczki (60g)

[374 kcal]

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (150ml)

[86 kcal]

 

mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%,  kasza jęczmienna pęczak1, kasza gryczana, buraki gotowane

 

przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier


Wtorek

 14.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.077,00 kcal ]

 

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

38 g

 

Węglowodany:

                                                      153 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), ogórek (25g)

[242 kcal]

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

 

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, ogórek, szczypiorek

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa

Zupa fasolowa z kiełbaską (250ml)

[136 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaretka truskawkowa z bitą śmietaną  (200ml)

[134 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), fasola „Jaś”, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny), bita śmietana(śmietanka 80%, syrop glukozowy 12%, cukier 4%, gaz nośny: podtlenek azotu, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory: E 471, E 472a, stabilizatory: fosforany sodu, karagen, aromat: wanilina)

II Danie

Pierogi ruskie z cebulką (200g)

Surówka z kapusty białej i marchewki (60g)

[420 kcal]

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, twaróg półtłusty7, mąka pszenna1,  cebula, olej rzepakowy, kapusta biała świeża, marchewka

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, cytryna, miód

 

                                                   Środa

                                              15.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.080,00 kcal ]

 

 

Białko:

42 g

 

Tłuszcze:

                                                        37 g

 

Węglowodany:

                                                      128 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (chleb + bułka) (60g) masło (10g), ser żółty (25g), polędwica sopocka (25g), sałata (15g), papryka czerwona (20g), kiełki słonecznika (5g)

[324 kcal]

 

 

Herbata owocowa z miodem (200ml)

[20 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7,  ser żółty, polędwica sopocka, sałata, papryka czerwona, kiełki słonecznika

 

 

 

woda, herbata malinowa, miód

 

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml)

[145 kcal]

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (150ml) + chrupki kukurydziane

[120 kcal]

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

jabłko, marchew, banan, brzoskwinia, truskawka + chrupki kukurydziane

II danie

Panierowana pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (150g)

Surówka z marchewki i jabłka (60g)

[385 kcal]

 

 

 

Kompot owocowy (150ml)

[86 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, marchewka, jabłko, śmietana7 18%, jogurt naturalny7

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

16.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.068,00 kcal ]

 


 

Białko:

33 g

 

Tłuszcze:

29 g

 

Węglowodany:

                                                      133 g

 

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (8g), dżem owocowy (20g), rzodkiewka (20g)

[217 kcal]

 

Zacierka na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[148 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  dżem owocowy niskosłodzony, rzodkiewka

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[122 kcal ]

 

 

 

 

 

Mandarynka (60g) +  granola owocowa (25g)

[118 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

mandaryka,

granola owocowa „Sante” (pełnoziarniste płatki owsiane 48,7 %, mąka: owsiana, jęczmienna, kukurydziana; cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, owoce liofilizowane 2,5 % w zmiennych proporcjach: wiśnia, truskawka, żurawina;, melasa trzcinowa, grys kukurydziany sól morska, emulgator: lecytyny (z soi); substancja spulchniająca: węglany sodu; aromat. Produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz orzechy)

II Danie

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaczki z koperkiem (200g)

[377 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal] 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł.,

jogurt naturalny7, mąka pszenna1, ziemniaki, koper

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, pieprz, sól

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Piątek

17.01.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.090,00 kcal]

 

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

36 g

 

Węglowodany:

                                                      140 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (25g)

[256 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami (250ml)

[122 kcal]

 

 

 

 

 

Banan ½ + suszone jabłka (10g)

[87 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%, jogurt naturalny7

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan, jałbłko suszone

 

II Danie

Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem ze śmietanką / jogurtem naturalnym (300g)

[414 kcal]

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal] 

 

 

ryż długoziarnisty biały, jabłka, cynamon, cukier, śmietana7 18%, jogurt naturalny7,  cukier waniliowy

 

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook