Jadłospis
|
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
|
Poniedziałek 24.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 45 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany: 161 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), kiełbasa żywiecka (15g), szynka z piersi kurczaka (15g), papryka żółta (20g) [253 kcal]
Kasza manna na mleku z kropeczkami malinowymi (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [182 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, szynka z piersi kurczaka, papryka żółta
mleko7 2%, kasza manna, syrop malinowy woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Zupa pomidorowa z „muszelkami” zabielana śmietaną (250ml) [126 kcal]
Koktajl czekoladowy (180ml) [123 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
maślanka7, banany, kakao |
|
|
II danie Kotlecik pożarski (80g) Ziemniaki z koperkiem (200g) Warzywa gotowane: mini marchewka / fasolka szparagowa (60g) [393 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
mięso z udźca kurczaka mielone, jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, mini marchewka, fasolka szparagowa zielona
przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
woda, cytryna, cukier |
|
|
Wtorek 25.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.092,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 132 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), szynka gotowana (25g), ogórek (20g) [312 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, szynka gotowana, ogórek
przyprawy: pieprz
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Żurek z białą kiełbaską (250ml) [133 kcal]
Pomarańcza ½ [54 kcal] |
woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz
pomarańcza |
|
|
II danie Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g) Ryż basmati (200g) Kalarepka – słupki (60g) [382 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, ryż basmati, kalarepa
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Środa 26.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 38 g
Węglowodany 132 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (30g), ser żółty (25g), polędwica z indyka (25g), pomidor, (30g), kiełki słonecznika (5g) [365 kcal]
Herbata malinowa (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, polędwica z indyka, ser żółty, pomidor, kiełki słonecznika
woda, herbata owocowa , miód
|
|
Zupa + deser Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana śmietaną (250ml) [124 kcal]
Chałka (30g), masło (5g), mleko (120 ml) [181 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól
chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, mleko7 2% |
|
|
II Danie Pieczone udko z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z białej kapusty i marchewki (60g) [382 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7, kapusta biała, marchewka
przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
|
Czwartek 27.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 141 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (30g), papryka czerwona (25g), dżem truskawkowy (15g) [263 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku z (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), bułka maślana (mąka pszenna1, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, jaja3), masło7, szynka z piersi kurczaka, papryka czerwona, dżem truskawkowy niskosłodzony
mleko7 2%, płatki jęczmienne1, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Zupa grochowa z kiełbaską (250ml) [132 kcal]
Gruszka ¾ [56 kcal] |
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula
przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, lubczyk, pieprz, sól
gruszka |
|
|
II danie Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (80g) Ziemniaki z koperkiem (200g) Buraczki (60g) [385 kcal]
Kompot porzeczkowy (200 ml) [86 kcal] |
mięso z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, woda, chrzan, śmietana7 18%, ziemniaki, buraki
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, papryka słodka i ostra, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
|
Piątek 28.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 33 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 160 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z pstrąga wędzonego (35g), kiełbasa żywiecka (25g), rzodkiewka (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pstrąg wędzony4, majonez, kiebasa żywiecka, rzodkiewka
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier |
|
Zupa Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml) [121 kcal]
Jabłko + ciasteczko wielozbożowe z morelą FIT Sante (25g) [124 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól
jabłko ciasteczko wielozbożowe bez cukru: produkty pochodzące ze zbóż 59,2%: pszenna, pszenna pełnoziarnista, żytnia, jęczmienna; pełnoziarniste płatki: owsiane, orkiszowe, substancja słodząca: maltitole, olej słonecznikowy, morele 7% (morela, mąka ryżowa), serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, sól morska, aromaty
|
|
|
II Danie Zielone naleśniki z twarogiem i śmietaną / jogurtem naturalnym (300g) [401 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mleko7, mąka pszenna1, jajka3, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier, cukier z wanilią, szpinak mrożony, olej rzepakowy
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
|
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
|
Poniedziałek 17.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.131,00 kcal ]
Białko: 39 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 157 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka czerwona (25g) [266 kcal]
Płatki owsiane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Kapuśniaczek ze świeżej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Jabłko + herbatnik petit beurre [94 kcal] |
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała świeża
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
jabłko, herbatnik |
|
|
II danie Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g) [389 kcal]
Kompot porzeczkowy (150ml) [86 kcal] |
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
|
Wtorek 18.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.079,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 143 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (15g), pasta kiełbasiana (30g), rzodkiewka (20g) [342 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; ) parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
|
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany śmietaną (250ml) [128 kcal]
Banan 3/4 [68 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan |
|
|
II danie Kopytka z sosem gulaszowym z indyka (250g) Sałatka szwedzka (60g) [396 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
ziemniaki, mąka pszenna1, jaja3, mięso z indyka, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, ogórki kiszone, marchew
przyprawy: papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
|
Środa 19.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.119,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 31 g
Węglowodany 136 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), (20g), jajko na twardo ½ (25g),kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (20g), papryka żółta (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g) [302 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, jaja3, ogórek świeży, papryka żółta, sałata, kiełki słonecznika
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
|
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [116 kcal]
Galaretka truskawkowa (200ml) [104 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól
galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)
|
|
|
II danie Pieczona pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i papryki świeżej (60g) [386 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
|
Czwartek 20.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.070,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 131 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica sopocka (25g), miód (15g), pomidor (20g) [263 kcal]
Zacierka na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, miód, pomidor
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna, miód |
|
Zupa + deser Krem z białych warzyw z grzankami chlebowymi (250ml) [145 kcal]
Pomarańcza + chrupki kukurydziane [79 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
pomarańcza, chrupki kukurydziane |
|
|
II Danie Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g) Kasza jęczmienna (200g) Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g) [391 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mięso ze schabu wieprzowego, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, kapusta czerwona, jabłka
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki
woda, cytryna, cukier |
|
|
Piątek 21.11.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 133 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (20g) [312 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
|
Zupa + deser Kartoflanka z soczewicą (250ml) [126 kcal]
Gruszka ¾ [67 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
gruszka
|
|
|
II Danie Makaron z twarogiem i musem truskawkowym (300g) [381 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), twaróg7, truskawki, cukier
woda, porzeczka czarna i czerwona, miód |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch