Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
BiedroneczkiAnanaskiMisieGwiazdeczkiSówkiStokrotkiJagódki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 
 

 

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                         Poniedziałek

                                           29.07.2024

 


Wartość

Kaloryczna:

[  996,00 kcal ]

 

 

Białko:

 38 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                    112 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), serek KIRI (16g), ogórek (25g)

[282 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, polędwica sopocka, serek KIRI, ogórek

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao,  cukier

 

 

Deser

Arbuz [36 kcal]

 

arbuz

Zupa

Zupa kalafiorowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[121 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

 

II danie

Kolorowe leczo warzywne z indykiem (100g)

Ryż długoziarnisty gotowany (200g)

[372 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy  (200 ml)

[50 kcal]

 

 

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, papryka czerwona i żółta,  śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty

 

przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna      i czerwona, cukier

 


Wtorek

 30.07.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 993,00 kcal ]

 

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

 23 g

 

Węglowodany:

                                                   146 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka gotowana (30g), papryka kolorowa (30g), dżem owocowy (20g)

[203 kcal]

 

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[225 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona i żółta

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan ½ [45 kcal]

 

Banan

 

Zupa

Zupa pomidorowa z „muszelkami” (250ml)

[123 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

 

II danie

Kotlet pożarski (80g)

Ziemniaki puree z koperkiem (200g)

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (60g)

[377 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

 

mięso z udźca kurczaka mielone,  jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3),  ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, kapusta pekińska, kukurydza

 

przyprawy: majeranek, papryka słodka, sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                Środa

                                            31.07.2024

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 961,00 kcal ]

 

Białko:

35 g

 

 

Tłuszcze:

30 g

 

Węglowodany:

                                                  120 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), pasta serowo - jajeczna (35g), kiełbasa żywiecka (30g), rzodkiewka (25g)

[305 kcal]

 

 

 

Herbata owocowa (200ml)

 [20 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, ser żółty, majonez, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, herbata, cytryna, miód

 

Deser

Jabłko + chrupki kukurydziane          [67 kcal]

 

 

Jabłko, chrupki kukurydziane

Zupa

Zupa krem wielowarzywna z fasolką szparagową z grzankami chlebowymi (250ml)

[134 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (kalafior, marchew, fasolka), śmietana7 , grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

 

II Danie

Makaron z musem truskawkowym (250g)

[385 kcal]

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, cukier,  śmietana7 18%,

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 
 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                           Poniedziałek

                                             22.07.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.005,00 kcal ]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

22 g

 

Węglowodany:

                                                    121 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), papryka czerwona (30g), miód (15g)

[203 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[225 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, miód, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan ½ [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[114 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek pieprz, sól

 

II Danie

Gulasz z szynki wieprzowej (80g)

Kasza jeczmienna / gryczana (200g)

Ogórek kiszony - słupki (60g)

[368 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy  (200ml)

[50 kcal]

 

mięso gulaszowe z szynki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, kasza jęczmienna1, kasza gryczana, ogórek kiszony

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Wtorek

 23.07.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 932,00 kcal ]

 


Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

 24 g

 

Węglowodany:

                                                    117 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) ser żółty (30g), pasta kiełbasiana (40g), rzodkiewka (25g)

[302 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata owocowa (200ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu;

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata malinowa, miód

 

Deser

Nektarynka + wafel ryżowy [67 kcal]

 

Nektarynka, wafel ryżowy

Zupa

Rosół z makaronem  (250ml)

[116 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

II danie

Potrawka z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Surówka z młodej kapusty i marchewki (60g)

[377 kcal]

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ziemniaki, koper, kapusta biała, marchew

 

przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka

 

woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

                                                  Środa

                                             24.07.2024


 

Wartość

Kaloryczna:

[ 978,00 kcal ]

 

Białko:

42 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                   148 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), dżem owocowy (20g), ogórek (25g)

[203 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, dżem owocowy niskosłodzony, ogórek

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Arbuz [46 kcal]

 

arbuz

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[127 kcal ]

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (200g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[386 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, cytryna, cukier

 

Czwartek

25.07.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 999,00 kcal ]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                    130 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), jajko na twardo (50g), szynka gotowana  (30g), sałata (10g), pomidor (25g)

[277 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, jajka3, szynka gotowana, sałata, pomidor

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Deser

Jabłko [34 kcal]

 

jabłko

Zupa

Zupa krem z marchwi z prażonymi ziarnami słonecznika (250ml)

[125 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., ziarna słonecznika

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, sól, pieprz

 

II danie

Panierowana pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200g)

Mizeria ze śmietaną / jogurtem naturalnym (60g)

[378 kcal]

 

 

 

Kompot wielowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, ogórek świeży, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, koper

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Piątek

26.07.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 995,00 kcal ]

 


Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

41 g

 

Węglowodany:

                                                    120 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), pasta z makreli wędzonej (30g), papryka żólta (25g)

[278 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piesi kurczaka, papryka żółta

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Banan ½  [45 kcal]

 

banan

Zupa

Kapuśniaczek z młodej kapusty            z kiełbaską (250ml)

[116 kcal]

 

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała młoda

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II danie

Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż długoziarnisty (200g)

Kalarepka do pochrupania (60g)

[371 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty, kalarepa

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo