Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
ŻabkiGwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiSówkiPszczółki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                          Poniedziałek

                                           24.11.2025

  

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

                                                   31 g

 

Węglowodany:

                                                 161 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), kiełbasa żywiecka (15g), szynka z piersi kurczaka (15g), papryka żółta (20g)

[253 kcal]

 

Kasza manna na mleku z kropeczkami malinowymi (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, szynka z piersi kurczaka, papryka żółta

 

 

mleko7 2%, kasza manna, syrop malinowy

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa pomidorowa z „muszelkami” zabielana śmietaną (250ml)

[126 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Koktajl czekoladowy (180ml)

[123 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

maślanka7, banany, kakao

II danie

Kotlecik pożarski (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Warzywa gotowane: mini marchewka / fasolka szparagowa (60g)

[393 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mięso z udźca kurczaka mielone,  jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3),  ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, mini marchewka, fasolka szparagowa zielona

 

przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

Wtorek

 25.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.092,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                                   36 g

 

Węglowodany:

                                                   132 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), szynka gotowana (25g), ogórek (20g)

[312 kcal]

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, szynka gotowana, ogórek

 

przyprawy: pieprz

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Żurek z białą kiełbaską (250ml)

[133 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomarańcza ½  

[54 kcal]

 

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula suszona, lubczyk, sól ziołowa, pieprz

 

pomarańcza

II danie

Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż basmati (200g)

Kalarepka – słupki (60g)

[382 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, ryż basmati,  kalarepa

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Środa

26.11.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

38 g

 

Węglowodany

132 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (30g), ser żółty (25g), polędwica z indyka (25g), pomidor, (30g), kiełki słonecznika (5g)

[365 kcal] 

 

Herbata malinowa (200ml)

 [25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, polędwica z indyka, ser żółty, pomidor, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata owocowa , miód

 

Zupa + deser

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana śmietaną (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

Chałka (30g), masło (5g),

mleko (120 ml) [181 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól

 

chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, mleko7 2%

II Danie

Pieczone udko z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z białej kapusty i marchewki (60g)

[382 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7kapusta biała, marchewka

 

przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Czwartek

27.11.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

30 g

 

Węglowodany:

                                                  141 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka z piersi kurczaka (30g), papryka czerwona (25g), dżem truskawkowy (15g)

[263 kcal]

 

 

Płatki jęczmienne na mleku z  (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), bułka maślana (mąka pszenna1, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, jaja3),  masło7, szynka z piersi kurczaka, papryka czerwona, dżem truskawkowy niskosłodzony

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa grochowa z kiełbaską (250ml)

[132 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruszka ¾

[56 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, lubczyk, pieprz, sól

 

gruszka

II danie

Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Buraczki (60g)

[385 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (200 ml)

[86 kcal]

 

mięso z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, woda, chrzan, śmietana7 18%, ziemniaki, buraki

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, papryka słodka i ostra, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Piątek

28.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.105,00 kcal ]

 

 

Białko:

                                                   33 g

 

Tłuszcze:

                                                   39 g

 

Węglowodany:

                                                  160 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z pstrąga wędzonego (35g), kiełbasa żywiecka  (25g), rzodkiewka (20g)

[314 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pstrąg wędzony4, majonez, kiebasa żywiecka, rzodkiewka

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Zupa

Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml)

[121 kcal] 

 

 

 

 

 

Jabłko + ciasteczko wielozbożowe z morelą FIT Sante (25g)

[124 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko

ciasteczko wielozbożowe bez cukru: produkty pochodzące ze zbóż 59,2%: pszenna, pszenna pełnoziarnista, żytnia, jęczmienna; pełnoziarniste płatki: owsiane, orkiszowe, substancja słodząca: maltitole, olej słonecznikowy, morele 7% (morela, mąka ryżowa), serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, sól morska, aromaty

 

II Danie

Zielone naleśniki z twarogiem i śmietaną / jogurtem naturalnym (300g)

[401 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, cukier, cukier z wanilią, szpinak mrożony, olej rzepakowy

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                         Poniedziałek

                                           17.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.131,00 kcal ]

 

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

                                                 36 g

 

Węglowodany:

                                                 157 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka czerwona (25g)

[266 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty            z kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko + herbatnik petit beurre

[94 kcal]

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała świeża

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, herbatnik

II danie

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g)

[389 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (150ml)

[86 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%

 

przyprawy: oregano, bazylia,  pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Wtorek

 18.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.079,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                 32 g

 

Węglowodany:

                                                143 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (15g), pasta kiełbasiana (30g), rzodkiewka (20g)

[342 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; )

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany śmietaną (250ml)

[128 kcal]

 

 

 

 

 

Banan 3/4

[68 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan

II danie

Kopytka z sosem gulaszowym z indyka (250g)

Sałatka szwedzka (60g)

[396 kcal]

 

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, mąka pszenna1,  jaja3, mięso z indyka, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cebula, ogórki kiszone, marchew

 

przyprawy: papryka słodka, majeranek, cebula suszona, czosnek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Środa

19.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.119,00 kcal ]

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany

136 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), (20g), jajko na twardo ½ (25g),kiełbasa żywiecka (25g), ogórek (20g), papryka żółta (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g)

[302 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, jaja3, ogórek świeży, papryka żółta, sałata, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[116 kcal]

 

 

 

 

 

 

Galaretka truskawkowa (200ml)

[104 kcal]

 

 

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól

 

galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)

 

II danie

Pieczona pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i papryki świeżej (60g)

[386 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

20.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.070,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                 131 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica sopocka (25g), miód (15g), pomidor (20g)

[263 kcal]

 

Zacierka na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, miód, pomidor

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z grzankami chlebowymi (250ml)

[145 kcal]

 

 

 

 

 

Pomarańcza + chrupki kukurydziane

[79 kcal]

 

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

pomarańcza, chrupki kukurydziane

II Danie

Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g)

Kasza jęczmienna (200g)

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g)

[391 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso ze schabu wieprzowego, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, kapusta czerwona, jabłka

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

21.11.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

                                                 36 g

 

Tłuszcze:

                                                 34 g

 

Węglowodany:

                                               133 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka z piersi kurczaka (25g), ogórek kiszony (20g)

[312 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[126 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

Gruszka ¾

[67 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

gruszka

 

II Danie

Makaron z twarogiem i musem truskawkowym (300g)

[381 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), twaróg7, truskawki, cukier

 

 

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, miód

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook