Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
GwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiMisieSówkiKoniczynki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                           Poniedziałek

                                            14.04.2025

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.112,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                                    35 g

 

Węglowodany:

                                                   152 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), papryka czerwona (20g)

[237 kcal]

 

Płatki jęczmienne na mleku z  (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1,

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[122 kcal]

 

 

 

 

 

Banan ½ , kiwi ½

[82 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por, jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól ziołowa, sól

 

banan, kiwi

II Danie

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i polewą czekoladową  (250g)

[403 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cukier z wanilią, polewa czekoladowa (czekolada gorzka Wedel, śmietanka 30%)

 

woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 15.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.084,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                    32 g

 

Węglowodany:

                                                   149  g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (20g), ogórek (20g)

[278 kcal]

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, szczypiorek, kielbasa żywiecka, ogórek świeży

 

przyprawy: pieprz

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Zupa + deser

Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml)

[118 kcal] 

 

 

 

 

 

Galaretka truskawkowa (250ml)

[104 kcal]

 

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól

 

galaretka: cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)

II danie

Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż długoziarnisty (150g)

Kalarepka – słupki (60g)

[373 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty basmati, kalarepa

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

                                               Środa

                                            16.04.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[1.084,00 kcal ]

 

 

Białko:

47 g

 

Tłuszcze:

                                                    39 g

 

Węglowodany:

                                                   145 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), twarożek ze szczypiorkiem (35g), rzodkiewka (15g)

[311 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, śmietana7 18%, jogurt naturalny7, polędwica sopocka, rzodkiewka, szczypior

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml)

[145 kcal]

 

 

 

 

Jabłko ½ , gruszka ½

[78 kcal]

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

jabłko, gruszka

II danie

Panierowana pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki (60g)

[405 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka świeża,  jogurt naturalny7

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Czwartek

17.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.114,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

35 g

 

Węglowodany:

                                                   141 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), szynka gotowana (25g), pomidor (25g)

[233 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  szynka gotowana, pomidor

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[122 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

Koktajl czekoladowy (180ml)

[123 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

 

kefir7, banany, kakao, cukier

II Danie

Gulasz z indyka (80g)

Kasza jęczmienna pęczak (200g)

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g)

[375 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy  (200ml)

[86 kcal]

 

 

mięso gulaszowe z indyka, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna pęczak1, kapusta czerwona, jabłko

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Piątek

18.04.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.068,00 kcal]

 

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

32 g

 

Węglowodany:

                                                  147 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), ser żółty (25g), ogórek kiszony (20g)

[316 kcal]

 

Herbata owocowa (200ml)

[25 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, ser żółty, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata malinowa, miód

 

Zupa + deser

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[123 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml)

[123 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

jabłko, marchew, banan

II Danie

Makaron z musem truskawkowym (250g)

[395 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, cukier,  śmietana7 18%,

jogurt naturalny7

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                         Poniedziałek

                                           07.04.2025

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.105,00 kcal ]

 


Białko:

41 g

                                            Tłuszcze:

                                                 28 g

                                        Węglowodany:

                                                146 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica z indyka (25g), dżem truskawkowy (15g), papryka żółta (20g)

[253 kcal]

 

Zacierka na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, dżem truskakowy niskosłodzony, papryka żółta

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty            z kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko + wafel ryżowy

[77 kcal]

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, wafel ryżowy naturalny

II danie

Kotlecik pożarski (80g)

Ziemniaki puree z koperkiem (200g)

Warzywa gotowane: mini marchewka   i fasolka szparagowa (60g)

[393 kcal]

 

 

Kompot porzeczkowy (150ml)

[86 kcal]

 

mięso z udźca kurczaka mielone,  jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3),  ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, mini marchew, fasolka szparagowa zielona

 

przyprawy: majeranek, papryka słodka, paryka ostra, sól, pieprz

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 08.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.063,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                 43 g

 

Węglowodany:

                                                143 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (10g), parówka z szynki na gorąco (60g), ser żółty (20g), ketchup (10g), ogórek (20g)

[383 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata malinowa (150ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,

parówki z szynki:(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu;

ketchup łagodny: (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę).

Ser żółty, ogórek

 

woda, herbata malinowa, miód

Zupa + deser

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) + nasiona słonecznika (10g)

[136 kcal]

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml)

[98 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

jabłko, marchew, malina

II danie

Makaron z kiełbaską i cebulką (300g)

[401 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy

 

przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

                                             Środa

                                         09.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.109,00 kcal ]

 

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

                                                 32 g

 

Węglowodany:

                                                141 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica ze szczypiorkiem (30g), polędwica sopocka (20g), pomidor (25g)

[309 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, polędwica sopocka,  pomidor

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Rosół z makaronem  (250ml)

[118 kcal]

 

 

 

 

 

Kisiel truskawkowy (wyrób własny)

[84 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

truskawki mrożone, cukier, mąka ziemniaczana

II danie

Potrawka z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Surówka z selera i jabłka (60g)

[387 kcal]

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ziemniaki, koper, seler, jabłko,

jogurt naturalny7

 

przyprawy: papryka słodka pieprz, sól

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

10.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.111,00 kcal ]

 

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

33 g

 

Węglowodany:

                                                 159 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), kiełbasa żywiecka (25g), rzodkiewka (20g)

[243 kcal]

 

Kasza manna na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[192 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka

 

 

mleko7 2%, kasza manna

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa krem z marchewki z grzankami chlebowymi (250ml)

[132 kcal]

 

 

 

 

 

 

Pomarańcza 1/2 + herbatnik petit beurre (20g)

[123 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, curry, kurkuma, sól, pieprz

 

pomarańcza, herbatnik

II danie

Kluski śląskie z sosem gulaszowym z szynki (260g)

Buraczki (60g)

[401 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, mąka ziemiaczana, mąka pszenna1, mięso z szynki wieprzowej, olej rzepakowy, cebula, buraczki gotowane

 

przyprawy: majeranek, papryka słodka

 i ostra, czosnek granulowany, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

11.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.119,00  kcal]

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

43 g

 

Węglowodany:

                                                 132 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (20g), szynka z piersi kurczaka (25g), papryka czerwona (20g)

[313 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, ciecierzyca, cebula, majonez, jogurt naturalny7, papryka czerwona

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[116 kcal]

 

 

 

 

 

Banan + mandarynka

[75 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól

 

banan, mandarynka

II danie

Kotlet z ryby (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60)

[404 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy

 

przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook