Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu

Zagłosuj na nasz projekt w Budżecie Obywatelskim "ZAKĄTEK ZABAWY - MYŚLĘ, CZUJĘ, DZIAŁAM"          https://www.bo.darlowo.pl/          "Dzieci są przyszłością" - zagłosuj na ich rozwój

BiedroneczkiAnanaskiMisieGwiazdeczkiSówkiStokrotkiJagódki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                              Poniedziałek

02.10.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 966,00 kcal ]

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

28 g

 

Węglowodany:

                                                      128 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), dżem truskawkowy (20g), papryka kolorowa (25 g)

[203 kcal]

 

Zupa mleczna z „muszelkami” (200ml)

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  polędwica sopocka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka czerwona i żółta

 

 

 

mleko7 2%, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan + chrupki kukurydziane

[77 kcal]

 

banan, chrupki kukurydziane

Zupa

Zupa ryżowa (250ml)

[118 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II danie

Kotlet pożarski pieczony (80 g)

Ziemniaki puree (150 g)

Surówka z selera i jabłka ze śmietaną i jogurtem naturalnym (60g)

[352 kcal]

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

mięso z udźca kurczaka mielone,  jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3),  ziemniaki, masło7, mleko7, seler, jabłko,

śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7

 

przyprawy: sól, pieprz, majeranek

 

woda, cytryna, cukier


Wtorek

 03.10.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 994,00 kcal ]

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

39 g

 

Węglowodany:

                                                      121 g

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), parówka z szynki na gorąco (80g), ser żółty (20g), ketchup (10g), ogórek (25g)

[303 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki

(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu;

ketchup łagodny (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę.

Ser żółty, ogórek

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka1, cukier

Deser

Śliwka [35 kcal]

 

śliwka polska

Zupa

Jesienna zupa jarzynowa z ziemniaczkami (250ml)

[112 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), śmietana7 18% tł.

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek

II Danie

Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g)

Kasza jęczmienna pęczak/kasza gryczana (160g)

Buraczki (60g)

[359 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1śmietana7 18%,  kasza jęczmienna pęczak1, kasza gryczana, buraczki

 

przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, natka pietruszki

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

             Środa

             04.10.2023

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 986,00 kcal ]

 

 

Białko:

34 g

 

Tłuszcze:

33 g

 

Węglowodany:

 131 g

Śniadanie małych kucharzy

„Stół szwedzki”

Pieczywo mieszane (50g), masło (5g),  jajko (1/2) w sosie majonezowo-jogurtowym (35g), polędwica z indyka (30g), sałata (15g), pomidor (25g), kiełki słonecznika (10g)

[287 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3,  majonez, musztarda, jogurt naturalny7, polędwica z indyka, sałata, pomidor, kiełki słonecznika

 

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao,  cukier

Deser

Gruszka ½   [34 kcal]

 

gruszka

Zupa

Zupa grochowa z kiełbaską (250ml)

[134 kcal]

 

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), groch, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: sól, pieprz, majeranek,  ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (200g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[376 kcal]

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, cytryna, cukier

 

Czwartek

05.10.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 1.072,00 kcal ]

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                       145 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka gotowana (30g), rzodkiewka (25g), miód (15g)

[203 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[225 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, rzodkiewka, miód

 

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Jabłko + ciasteczko wielozbożowe (25g)

[135 kcal]

 

Jabłko, ciasteczka wielozbożowe

Zupa

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami (250ml)

[114 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki

II danie

Leczo warzywne z indykiem (140g)

Ryż długoziarnisty gotowany (150g)

Ogórek świeży - słupki

[345 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200 ml)

[50 kcal]

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, papryka czerwona i żółta,  śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty, ogórek

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier

 

 

Piątek

06.10.2023

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 954,00 kcal ]

 

Białko:

37 g

 

Tłuszcze:

27 g

 

Węglowodany:

                                                      144 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica z indyka (30g), pasta z ciecierzycy (30g), papryka kolorowa (25g)

[272 kcal]

 

Herbata owocowa z miodem (200ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, ciecierzyca, cebula, majonez, papryka czerwona i żółta

 

 

 

woda, herbata owocowa, miód

 

Deser

Budyń waniliowy z musem malinowym [143 kcal]

 

mleko7 2%, wanilia, cukier, maliny świeże

Zupa

Zupa pomidorowa z makaronem (250ml)

[132 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie

Kotlet z ryby (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kiszonej kapusty (60)

[367 kcal]

 

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, śmietana7 18%, kapusta kiszona, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)

 

woda, cytryna, cukier

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch


TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

                                          Poniedziałek

25.09.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 980,00 kcal ]

 

Białko:

48 g

 

Tłuszcze:

42 g

 

Węglowodany:

                                                   135 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (25g)

[203 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Śliwka [35 kcal]

 

Śliwka polska

Zupa

Zupa chłopska z zacierką i kiełbaską (250ml)

[113 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por,

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki

II Danie

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i polewą czekoladową  (250g)

[413 kcal ]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cukier z wanilią, polewa czekoladowa (czekolada, śmietanka 30%)

 

woda, cytryna, cukier

Wtorek

 26.09.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.065,00 kcal ]

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

                                                  127 g

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (30g), rzodkiewka (20g)

[273 kcal]

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka

 

przyprawy: sól, pieprz

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao,  cukier

Deser

Rogaliki z budyniem [125 kcal]

mąka pszenna1, mlekocukier, jajka3 , drożdże, budyń (mleko7 2%, mąka ziemniaczana, wanilia, cukier), cukier puder

Zupa

Zupa krem ze świeżego koperku z grzankami i prażonym słonecznikiem (250ml)

[114 kcal]

 

 

 

mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), ziarna słonecznika

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki

 

II danie

Panierowana pierś z kurczaka (80 g)

Ziemniaki puree (150 g)

Sałatka z pomidorów i cebulki z jogurtem naturalnym (60g)

[398 kcal]

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, koper, pomidory, cebula, jogurt naturalny7

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

 

woda, cytryna, cukier

 

     Środa

         27.09.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 983,00 kcal ]

 

Białko:

35 g


Tłuszcze:

30 g

 

Węglowodany:

 137 g

Śniadanie małych kucharzy

„Szwedzki stół”

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), ser żółty (15g), polędwica z indyka (25g), kabanosiki wieprzowe (20g), papryka żółta i czerwona (30g), sałata (10g), kiełki słonecznika (5g)

[302 kcal]

 

Herbata owocowa (200ml)

[20 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7,  ser żółty,  polędwica z indyka, kabanosy wieprzowe, papryka żółta i czerwona, sałata, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata owocowa,  miód

 

Deser

Koktajl truskawkowy (200ml)

[107 kcal]

 

Truskawki, maślanka, cukier

Zupa

Jesienny krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej i jaglanej (250ml)

[118 kcal] 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana

 

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

 

II danie

Kluski śląskie z sosem gulaszowym z szynki (240g)

Surówka z białej kapusty i marchewki (60g)

[386 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

ziemniaki, mąka pszenna1,  mąka orkiszowa1, jaja3, mięso z szynki wieprzowej, olej rzepakowy, cebula, kapusta biała, marchew

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier

 

Czwartek

21.09.2023

 

DZIEŃ JABŁKA

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 952,00 kcal ]

 

Białko:

32 g

 

Tłuszcze:

32 g

 

Węglowodany:

                                                   134 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), miód (20g), pomidor (25 g)

[203 kcal]

 

Zacierka na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  szynka gotowana, dżem truskawkowy niskosłodzony, rzodkiewka

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna

Deser

Banan  [45 kcal]

 

banan

Zupa

Lekki żurek na białej kiełbasce z jajkiem (250ml)

[127 kcal]

woda, żur (woda, mąka żytnia1 sól, przyprawy), biała kiełbasa z szynki (mięso wieprzowe 94%, sól, przyprawy, czosnek, cukier, osłonka produktu: jelito naturalne wieprzowe), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jajka3

 

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

 

II Danie

Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem ze słodką śmietanką/jogurtem naturalnym (250g)

[361 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal] 

 

 

ryż, jabłka, cynamon, śmietana7 18%, jogurt naturalny7,  cukier waniliowy

 

 

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

29.09.2023

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 971,00 kcal ]

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

35 g

 

Węglowodany:

                                                   103 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) sałatka jarzynowa (50g), szynka gotowana (30g), ogórek świeży (25g)

[284 kcal]

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ziemniaki, jaja3, marchew, pietruszka, groszek, kukurydza, jabłko, majonez, szynka gotowana, ogórek świeży

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa inka1, cukier

Deser

Gruszka ½   [34 kcal]

 

gruszka

Zupa

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty z kiełbaską (250ml)

[114 kcal]

 

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała świeża

 

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki

 

II danie

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g)

[354 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna1

 

przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo