Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
BiedroneczkiAnanaskiMisieGwiazdeczkiSówkiStokrotkiJagódki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 
 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                            Poniedziałek

                                              22.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 975,00 kcal ]

 

 

Białko:

33 g

 

Tłuszcze:

21 g

 

Węglowodany:

                                                     122 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), twarożek na słodko (50g), papryka czerwona (25g)

[285 kcal] 

 

Herbata z cytryną i z miodem (150ml)

Kakao na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, cukier z wanilią, szynka z piersi kurczaka, papryka czerwona

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao,  cukier

Deser

Gruszka ½   [34 kcal]

 

gruszka

Zupa

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[118 kcal] 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II Danie

Łazanki z kapustą i mięsem (250g)

[353 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso z szynki wieprzowej, kapusta biała świeża, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier


Wtorek

 23.04.2024

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 978,00 kcal]

 

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

                                                     124 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) ser żółty (30g), pasta kiełbasiana (40g), rzodkiewka (25g)

[292 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu;

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Banan ½ [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami (250ml)

[115 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II danie

Kluski śląskie z sosem gulaszowym z indyka (240g)

Papryka żółta - słupki (60g)

[371 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, mąka ziemiaczana, mąka pszenna1, jaja3, mięso z udźca indyka, olej rzepakowy, cebula, papryka żółta świeża

 

przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                    Środa

                                             24.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.031,00 kcal ]

 


Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

37 g

 

Węglowodany:

148 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka gotowana (30g), dżem truskawkowy (20g), ogórek (25g)

[203 kcal]

 

Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek

świeży

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Jabłko + chrupki kukurydziane

[67 kcal]

 

jabłko, chrupki kukurydziane

Zupa

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami (250ml)

[112 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II Danie

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i polewą czekoladową  (250g)

[403 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cukier z wanilią, polewa czekoladowa (czekolada gorzka, śmietanka 30%)

 

woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

25.04.2024

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 954,00 kcal ]

 

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

29 g

 

Węglowodany:

                                                      135 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) jajecznica ze szczypiorkiem (45g), kiełbasa żywiecka (30g), pomidor (25g)

[283 kcal] 

 

Herbata owocowa (200ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka, pomidor

 

 

 

woda, herbata malinowa

 

Deser

Budyń waniliowy z musem malinowym [143 kcal]

 

 

mleko7 2%, wanilia, cukier, maliny

Zupa

Rosół z makaronem  (250ml)

[112 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

II danie

Potrawka z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Surówka z selera i jabłka (60g)

[376 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ziemniaki, koper, seler9 korzeń,  jabłko, jogurt naturalny7

 

przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

26.04.2024

 


Wartość

Kaloryczna:

[ 1.014,00 kcal ]

 

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

45 g

 

Węglowodany:

                                                     124 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) szynka z piersi kurczaka (30g), pasta z makreli wędzonej (30g), ogórek kiszony (20g)

[284 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Banan [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa fasolowa z kiełbaską (250ml)

[133 kcal]

 

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), fasola „Jaś”, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II Danie

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

[367 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł.,

mąka pszenna1, ziemniaki, koper

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

 Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                            Poniedziałek

                                             15.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 988,00 kcal ]

 

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

42 g

 

Węglowodany:

                                                     121 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), dżem truskawkowy (15g), papryka żółta (25g)

[203 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka żółta

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan ½ [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa pomidorowa z makaronem (250ml)

[123 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18%

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie

Placuszki z ziemniaków i cukinii z sosem gulaszowym z indyka (250g)

Ogórek świeży - słupki

[371 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

ziemniaki, cukinia,  jaja3,mąka pszenna1 , olej rzepakowy, mięso z indyka, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, ogórek świeży

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier


Wtorek

 16.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 980,00 kcal]

 

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

34 g

 

Węglowodany:

                                                      136 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), parówka z szynki na gorąco (80g), ser żółty (25g), ketchup (10g), pomidor (25g)

[303 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki

(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu;

ketchup łagodny (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę.

Ser żółty, pomidor

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Jabłko [34 kcal]

 

jabłko

Zupa

Zupa ryżowa (250ml)

[112 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, sól, pieprz

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (200g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[376 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                 Środa

                                             17.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.044,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

41 g

 

Węglowodany:

133 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), kiełbasa żywiecka (30g), ogórek (25g)

[275 kcal]

 

 

 

Herbata owocowa (150ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , jaja3, majonez, kiełbasa żywiecka, ogórek, szczypiorek

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, herbata malinowa, miód

Deser

Serek waniliowy (150g) z musem truskawkowym (50g)

(210 kcal]

 

mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych, truskawki mrożone

Zupa

Zupa warzywna z fasolką szparagową zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[114 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

II Danie

Kotlecik schabowy (80 g)

Ziemniaki z koperkiem (200 g)

Kapusta zasmażana (60g)

[379 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

mięso wieprzowe - schab, jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, koper, kapusta biała świeża

 

przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do mięsa wieprzowego: (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, śliwki, cukier

 

Czwartek

18.04.2024

 


 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 991,00 kcal ]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

29

 

Węglowodany:

                                                      147 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka gotowana (30g), papryka czerwona (25g), miód (15g)

[203 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[225 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, miód, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Banan [45 kcal]

 

banan

Zupa

Krem z białych warzyw z grzankami     oraz prażonymi pestkami słonecznika    i dyni (250ml)

[131 kcal]

 

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), pestki słonecznika i dyni

 

przyprawy: imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

II danie

Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż długoziarnisty (200g)

Ogórek kiszony - słupki (60g)

[367 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty, ogórek kiszony

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

19.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 979,00 kcal ]

 


Białko:

37 g

 

Tłuszcze:

33 g

 

Węglowodany:

                                                      119 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), pasta z ciecierzycy (30g), rzodkiewka (20g)

[278 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ciecierzyca, cebula, majonez, rzodkiewka

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Jabłko [34 kcal]

 

jabłko

Zupa

Zupa chłopska z zacierką i kiełbaską (250ml)

[114 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz

II danie

Kotlet z ryby pieczony (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60)

[368 kcal]

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy

 

przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)

 

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

 Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo